x
x

Većina kliničara radi čak i kada su bolesni

  Jacinta Vuković, dr. med.

  16.10.2015.

Da većina zdravstvenih radnika radi sa simptomima infekcije iako su svjesni da mogu ugroziti svoje kolege i bolesnike sugeriraju rezultati studije objavljene u časopisu JAMA Pediatrics.

Većina kliničara radi čak i kada su bolesni

Više od 500 kliničara iz dječje bolnice u Philadelphiji je ispunilo anonimnu anketu o tome rade li dok su bolesni. U ispitanike su uključeni liječnici, medicinske sestre, asistenti liječnika i certificirane sestre-primalje.

Iako su se gotovo svi ispitanici složili da ugrožavaju svoje kolege i pacijente ako rade bolesni, njih 83% je izvijestio da su radili bolesni barem jednom tijekom protekle godine. Među najčešće navedenim razlozima su zabrinutost zbog nedostatka osoblja i osjećaj da bi iznevjerili svoje kolege ili pacijente. Strah od izopćenja i nerazumijevanje upravljačkih struktura su također bili neki od navedenih razloga.

Oko polovice ispitanika je izjavilo da će raditi sa značajnim simptomima dišnih putova, a oko trećine će raditi i kad imaju proljev.

Autori napominju kako je neophodna podrška administrativnih i liječničkih upravljačkih struktura za podršku pri korištenju bolovanja i organizacije osoblja u navedenim slučajevima.