x
x

Deficit liječnika u Hrvatskoj

  01.08.2012.

Oko 4300 liječnika različitih profila nedostaje u čitavoj Hrvatskoj, a deficit se izrazito osjeti i u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Deficit liječnika u Hrvatskoj

Liječnika fali u svim zdravstvenim ustanovama po županiji, a problema s popunjavanjem radnih mjesta ima i novoosnovani Zavod za hitnu medicinu (ZHM). Naime, prije nekoliko tjedana ZHM je objavio natječaj u kojem su tražili sedam doktora medicine te 17 medicinskih sestara/tehničara. Dok se za potonje javilo čak njih 179, samo su se dva kandidata javila za radno mjesto doktora.

- Iz Hitne pomoći u Zavod prelazi 18 liječnika, 55 medicinskih sestara i 55 vozača. Do pune mreže morat ćemo objaviti veći broj natječaja - kaže ravnateljica Jasna Rajković. Kutinski Dom zdravlja treba pedijatra, liječnika obiteljske medicine traži još od listopada, a nitko se nije javio za posao.

- Teško nam je, stalno se "krpamo", liječnici rade prekovremeno - kaže ravnateljica Sanja Habek. Prije nekoliko godina, nastavlja Habek, na jedan natječaj javio im se doktor iz Makedonije kojega su bili spremni i zaposliti.

- Bilo je potrebno jako puno dokumentacije kako bi uopće ušao u Hrvatsku, jamstvo da ćemo ga zaposliti i osigurati mu smještaj i nakon svega toga molba da ga zaposlimo je odbijena. Hrvatska ima male kvote za strane radnike pa ga nismo mogli zaposliti - kaže Habek. Da se s nedostatkom liječnika i farmaceuta bore već nekoliko godina potvrđuje i Jadranka Bertović, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo.

Na moru im privlačnije

- Situacija je ista u svim manjim sredinama. Liječnici se najčešće odlučuju raditi u Zagrebu ili na moru - kaže Jadranka Bertović. Ipak, liječnike pokušavaju privući na sve načine. Tako neki, uz zaposlenje, dobivaju i stanove na korištenje, a za zaposlenike iz Zagreba organiziran je i prijevoz do, primjerice Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, pa čak i do Hrvatske Kostajnice.

- Na sve načine pokušavamo doći do liječnika - ističe Jadranka Bertović.