x
x

SAD: nedostatak liječnika, generičkih lijekova i osiguranja

  02.08.2012.

Nakon što je Vrhovni sud u SAD-u donio zakon o pristupačnijoj zdravstvenoj zaštiti (Affordable Care Act - ACA), počela su se postavljati konkretnija pitanja ima li u SAD-u dovoljno liječnik koji će moći skrbiti za bolesnike prema novom sistemu?

SAD: nedostatak liječnika, generičkih lijekova i osiguranja

Prema članku objavljenom u New York Times- u, odgovor je ne. I bez novog sistema zdravstvene zaštite do 2025. godine nedostajat će više od 100000 liečnika u SAD-u, objavljeno je u Times-u.

Sljedeće pitanje je hoće li novi prošireni zakon o zdravstvenom osiguranju (Medicade) poboljšati zdravstvene ishode? Prema studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine, utvrđeno je da je takva pokrivenost u tri savezne države početkom 2000. godine donijela značajno smanjenje stopa smrtnosti u odnosu na susjedne države koje nisu uvele ove promjene. Poboljšanja su se najviše odnosila na ne-bjelačko stanovništvo, starije i siromašne osobe.

Zadnje pitanje se odnosi na ugovore kojima brojne farmaceutske kompanije plaćaju proizvođačima generičkih lijekova kako bi što kasnije došli na tržište, a detalji se mogu pročitati u članku iz New York Times - a.