x
x

Stenokardija ili GERB: prikaz slučaja

  dr.med. Sanja Škudar – Popović

  11.07.2014.

Gastroezofagealna refluksna bolest javlja se sa tipičnim i atipičnim simptomima. Razlikovanje srčane boli od GERB-a može biti teško jer se obje mogu javiti u emocionalnom stresu i tjelesnom naporu.

Stenokardija ili GERB: prikaz slučaja

Uvod

Simptomi GERB-a dijele se na tipične - ezofagealne: žgaravica, regurgitacija, pečenje u epigastriju i atipične - ekstraezofagealne: astma, aspiracija sadržaja, bol u prsima, promuklost, erozija zubi, štucanje.

Gastroezofagealna refluksna bolest je patološko stanje uzrokovano refluksom sadržaja želuca u jednjak, usta i dišne putove. Bolest se javlja s nizom simptoma koji su različite jačine i ne koreliraju uvijek s oštećenjem sluznice jednjaka.

Simptomi bolesti dijele se na tipične - ezofagealne (žgaravica, regurgitacija, pečenje u epigastriju) i atipične - ekstraezofagealne (astma, aspiracija sadržaja, bol u prsima, promuklost, erozija zubi, štucanje).

Najčešći simptom je žgaravica koja se javlja u želucu ili donjem dijelu prsne kosti, a može se širiti do vrata.

Razlikujemo erozivnu gastroezofagealnu refluksnu bolest i neerozivnu gastroezofagealnu refluksnu bolest.

Prikaz pacijentice

Bolesnica 58 godina, po zanimanju pravnica, dolazi u ambulantu zbog bolova i osjećaja pritiska u prsima sa širenjem u vrat koji se javljaju povremeno unatrag 6 mjeseci. Dok traju bolovi teško diše. Tegobe se najčešće javljaju u stresnim situacijama i neovisne su o naporu. Unatrag kraćeg vremena tegobe su izraženije. Prije tjedan dana imala je jaku bol iza prsne kosti od koje se nije mogla pomaknuti. Uz to se javila i omaglica. Smetnje ju ograničavaju u obavljanju normalnih aktivnosti tokom dana. 

Bolesnica ima stresan posao i puno radi, ima i probleme u obitelji. Apetit, stolica i mokrenje uredni. Ne pije alkohol. Puši kutiju i pol cigareta dnevno. 

Boluje od hipotireoze već više godina i od lijekova uzima levotiroksin 125 mcg 1x1, acetilsalicilnu kiselinu 100 mg 1x1 i to samoinicijativno jer je pročitala da je to dobro.

Klinički nalaz: dobro uhranjena, koža i vidljive sluznice dobro prokrvljeni, srce i pluća b.o., RR 120/70, trbuh mekan i bezbolan na palpaciju, ekstremiteti bez edema.

EKG sinus ritam 72/min, intermedijarna el. os.

Laboratorijski nalazi b.o. osim ukupni kolesterol 6,4; LDL 4,25. 

Zbog sumnje na stenokardiju bolesnici je propisan gliceriltrinitrat po potrebi te je upućena na ergometriju koju je ubrzo učinila.

Ergometrija: test prekinut zbog postignutog submaksimalnog pulsa kod opterećenja od 107 W i vrijednosti krvnog tlaka od 170/95 mm Hg. Tijekom testa nije bilo stenokardije, promjene ST segmenta, niti poremećaja ritma. Funkcionalna klasifikacija (NYHA): I. integrirni kardiovaskularni kapacitet: 69%, test koronarne rezerve: negativan.

Bolesnica i dalje ima bolove u prsnom košu, koji se javljaju svakodnevno i traju duže nego prije. U kliničkom nalazu nema novih elemenata, ali zbog sumnje na GERB bolesnici uključen u th pantoprazol 40 mg 1x1 i izostavljena acetilsalicilna kiselina od 100 mg te se upućuje na gastroskopiju. (Endoskopija je obavezna kod bolesnika starijih od 50 godina koji se prvi puta javljaju sa refluksnom bolesti).

Gastroskopija: sluznica jednjaka uredna, naglašenija Z linija; kardija se tromije zatvara. Sluznica želuca mrljasto hiperemična, dijelom diskolorirana. Duodenum b.o. Ureaza test negativan.

Dg: GERB, Insuffitientio cardiae, Gastritis difuza.

Na propisanu terapiju bolesnici je bilo bolje, ali se bolovi u manjem intenzitetu i dalje javljaju. Zbog toga je pantoprazol povećan na 2x40 mg tjedan dana, a nakon toga 1x1. Unutar 2 tj. bolesnici su bolovi potpuno prestali i mogla je nastaviti svoj posao. 

Rasprava

Liječenje GERB-a sastoji se u promjeni životnih navika i navika prehrane i lijekovima: antagonistima H2 receptora i inhibitorima protonske pumpe.

Gastroezofagealna refluksna bolest javlja se sa tipičnim i atipičnim simptomima. Razlikovanje srčane boli od GERB-a može biti teško jer se obje mogu javiti u emocionalnom stresu i tjelesnom naporu.

Liječenje GERB-a sastoji se u promjeni životnih navika i navika prehrane i lijekovima: antagonistima H2 receptora i inhibitorima protonske pumpe.

Lijekovi izbora u liječenju GERB-a su inhibitori protonske pumpe, koji kontroliraju simptome, liječe lezije jednjaka i održavaju remisiju bolesti.

Literatura

  1. Božidar Vrhovac i suradnici: Interna medicina
  2. MSD priručnik dijagnostike i terapije, drugo hrvatsko izdanje

VEZANI SADRŽAJ > <