x
x

Zašto liječiti GERB - prikaz bolesnika

  Vesna Samardžić Ilić, dr.med.

  16.09.2014.

Tri su glavna razloga liječenja refluksne bolesti: osloboditi bolesnika simptoma koji pogoršavaju kvalitetu njegova života, spriječiti nastanak komplikacija refluksne bolesti i spriječiti ponovni nastanak bolesti.

Zašto liječiti GERB - prikaz bolesnika

Uvod

GERB je oboljenje probavnog sustava koje je uzrokovano vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak, usta i dišne putove s različitim simptomima i znakovima bolesti. No, razlog zašto ta u osnovi benigna bolest pobuđuje sve veći interes je u činjenici što postoji snažna uzročna veza između GERB –a i sve veće pojave adenokarcinoma jednjaka. Smatra se da će godišnje u oko 0,5% bolesnika s Barrettovim jednjakom nastati adenokarcinom. Isto tako, zanimanje pobuđuju i ekstraezfagealni simptomi refluksne bolesti.

Simptomi i znakovi GERB-a

Tipični simptomi GERB-a su žgaravica, regurgitacija i pečenje iza prsne kosti, a atipični su astma i kronični kašalj, aspiracija sadržaja, kronični laringitis, promuklost, nekardijalni bolovi u prsima, globus (osjećaj knedle u grlu), erozija zubi, hipersalivacija i štucanje.

Simptomi i znakovi GERB-a mogu biti tipični (ezofagealni) i atipični (ekstraezofagealni). Tipični su žgaravica, regurgitacija i pečenje iza prsne kosti, a atipični su astma i kronični kašalj, aspiracija sadržaja, kronični laringitis, promuklost, nekardijalni bolovi u prsima, globus (osjećaj knedle u grlu), erozija zubi, hipersalivacija i štucanje.

Komplikacije GERB-a su Barrettov jednjak 10-15%, striktura jednjaka 4-20%, ulceracije jednjaka 2-7% i krvarenja jednjaka < 2%.

Za liječenje refluksne bolesti i održavanje remisije najvažnija je primjena lijekova. Antacidi imaju najmanji učinak, antagonisti H2-receptora i prokinetici srednje jak učinak, a najboljima su se pokazali inhibitori protonske pumpe kao što je pantoprazol. 

Prikaz bolesnika

Bolesnik star 48 godina:

•bolesnik navodi da unazad nekoliko mjeseci ima žgaravicu i pečenje iza prsne kosti, naročito nakon obilnijeg obroka i noću, također problemi s usnivanjem

•zadnjih nekoliko dana je promukao i kašlje, a povremeno ima samo bol u trbuhu

•ranije je imao slične tegobe, ali u manjem intenzitetu i rješavao ih je različitim lijekovima (Gastalom, Peptoranom), ali sada mu više ne pomažu

•zadnjih godinu dana dobio je na težini 10 kilograma

•puši 32 godine do 20 cigareta na dan, te svakodnevno konzumira 2 dcl crnog vina

•majka i brat su imali ulkus dvanaesnika.

Status bolesnika

• TT 98kg, TV 177 cm

• RR 140/80mmHg, puls 80/min

• lagana hiperemija donjeg dijela ždrijela

• kardijalno kompenziran

• auskultatorno nad plućima normalan šum disanja

• palpatorna bolnost u epigastriju na duboku palpaciju bez organomegalije, nema abdominalne ili ingvinalne hernije

• Marfijev znak pozitivan

• vrijednosti hemograma, željeza, UIBC i feritina u refrentnim vrijednostima, kolesterol 6.2 mmol/l, trigliceridi 2.1 mmol/l

Postavljena je radna dijagnoza nakon iscrpne anamneze i kliničkog pregleda: nediferencirana peptička bolest u gornjem dijelu probavnog sustava. Pacijenta smo savjetovali o promjenama načina života, prehrani, te načinu i količini uzimanja hrane. U početku je započeta terapija antagonistima H2-receptora jer je bolesnik već ranije uspješno rješavao isti problem samomedikacijom, 2 puta dnevno u maksimalnoj dozi i antacidima po potrebi, u većem razmaku od 2 sata nakon uzimanja osnovnog lijeka. Na kontroli nakon 10 dana, pacijent navodi da je došlo samo do blagog poboljšanja tupe boli u epigastriju koja se javlja samo 1-2 sata poslije obroka, a substernalna bol ga je tri noći za redom probudila. Bolesniku je učinjena ezofagogastroduodenoskopija (postbulbarni segment duodenuma uredan, bulbus pravilan, lagano hiperemične sluznice, sluznica želuca izrazito grubih nabora, a prepilorično nekoliko pseudopolipoznih uzdignuća, uočava se hijatalna hernija, u distalnom dijelu jednjaka GERB L.A.B.) i uzeta 2 bioptička uzorka iz prepiloričke regija i 2 iz korpusa. DG: Bulbitis, Gastritis chr., Hiatus hernia, GERB L.A.B.

Terapija/terapijski postupci:

Savjetovanje o promjenama načina života, odnosno navika i prehrane, smanjiti tjelesnu težinu, izbjegavanje uske odjeće, spavanje sa uzdignutim uzglavljem, prestanak uzimanja alkohola, gaziranih pića i pušenje cigareta, izbjegavanje većeg tjelesnog napora, uzimanje hrane s malo masti i manje obroke hrane, izbjegavanje ležećeg položaja barem tri sata nakon jela, izbjegavanje hrane koja izaziva žgaravicu (crno i bijelo vino, kisela hrana, čokolada, narančin sok, kava, jaki čajevi, rajčice, krastavac, luk, ili ona hrana koja mu i inače smeta).

GERB je u osnovi bolest ovisna o kiselini, pa se najbolji rezultati liječenja postižu antisekrecijskom terapijom - započelo se s davanjem inhibitora protonske pumpe u dozi od 40mg, obično ujutro 15-30 minuta prije doručka.

Nakon 3 tjedna PHD nalaz pokazuje obilno pozitivan H. pylori.

Nastavak supresije želučane kiseline inhibitorom protonske pumpe 40 mg 2 x dnevno i eradikacija H.pylori uzimanjem amoksicilina 2 grama 2 puta dnevno i metronidazola, 500 mg dva puta dnevno per os kroz 10 dana.

Terapija IPP-om mijenja distribuciju H.pylori u želucu s mogućom pojavom atrofičnog gastritisa, no ne otklanja GERB. Današnji je stav da je potrebna eradikacija H. pylori u onih bolesnika, poglavito mlađih, kojima se planira dugotrajna terapija IPP-om.

U tijeku bolesti do kontrole nastavilo se s inhibitorima protonske pumpe, 20 mg 2 puta dnevno kroz 6 tjedana, iza toga 20 mg ujutro još 3 mjeseca. Terapija održavanja antagonistima H2 receptora ili inhibitorima protonske pumpe vjerojatno će biti nužna barem još godinu dana.

Tri su glavna razloga liječenja refluksne bolesti: osloboditi bolesnika simptoma koji pogoršavaju kvalitetu njegova života, spriječiti nastanak komplikacija refluksne bolesti ili, ako već postoje promjene u jednjaku, izliječiti te promjene i održavanje remisije, odnosno sprečavanje ponovnog nastanka bolesti.