x
x

Bol u prsnom košu

  01.05.2014.

Bol u prsnom košu prema izvorištu, ali i važnosti klasificira se kao kardiološka i nekardiološka. Za ispravnu dijagnozu potrebno je postaviti ciljana anamnestička pitanja, obaviti fizikalni pregled, ali i napraviti elektrokardiogram.

Bol u prsnom košu
Nekardiološka bol u prsnom košu svoje izvorište ima najčešće u gastrointestinalnim, pulmonalnim, neurogenim, mišićnokoštanim i psihičkim bolestima.

Bol u prsnom košu prema izvorištu, ali i važnosti klasificira se kao kardiološka (ishemička i neishemička) i nekardiološka. Nekardiološka bol u prsnom košu svoje izvorište ima najčešće u gastrointestinalnim, pulmonalnim, neurogenim, mišićnokoštanim i psihičkim bolestima.

Pristupajući problemu boli u prsnom košu potrebno je isključiti prvo kardiološku bolest (ishemičku ili neishemičku) radi visoke stope smrtnosti i pobola. Kad se isključi kardiološki izvor boli u prsnom košu, postavljena je dijagnoza nekardiološke boli u prsnom košu, a dijagnostički proces se usmjerava na cijeli niz bolesti.

Najčešći razlog dolaska bolesnika s boli u prsnom košu u ordinaciju obiteljske medicine su mišićno-koštane bolesti. Tu ubrajamo kostohondritis, Tietzeov sindrom, cervikobrahijalni i torakalni sindrom te bolesti ramenog zgloba koje se projiciraju u prsni koš.

Međutim najčešći izvor nekardiološke boli je jednjak. Najčešća bolest jednjaka kao izvora nekardiološke boli je GERB, zatim poremećaji motiliteta jednjaka, hijatalna hernija, žučni kamenci, upala žučnih kanala te upala gušterače sa svojim komplikacijama.

Međutim s kardiološkim izvorom boli mogu koegzistirati i druge bolesti nekardiološkog izvora boli istovremeno kao što su poremećaji ponašanja i psihološke bolesti (anksioznost, panični poremećaji i depresija), što dodatno komplicira dijagnostički postupak i postavljanje ispravne dijagnoze.

Za ispravnu dijagnozu potrebno je postaviti ciljana anamnestička pitanja, obaviti fizikalni pregled, ali i napraviti elektrokardiogram.

Biserka Bergman Marković