x
x

Refluksna bolest jednjaka

  Željka Perčinlić, spec. obiteljske medicine

  02.11.2014.

Refluksna bolest jednjaka je upala sluznice jednjaka koja nastaje kao posljedica vraćanja kiselog želučanog sadržaja u jednjak.

Refluksna bolest jednjaka
Najčešći simptomi kojima se prezentira refluksna bolest jednjaka su: žgaravica, podrigivanje, žarenje ili pečenje u ustima, bol iza prsne kosti, otežano gutanje hrane, kašalj ili promuklost.

Više čimbenika može izazvati povećano vraćanje želučanog sadržaja u jednjak: pojačano lučenje želučane kiseline nakon masnog jela, slatkiša, alkoholnih pića, emocionalnog stresa, mlitavost sfinktera izazvana crnom kavom ili čajem, gaziranim pićima, nikotinom, alkoholnim pićima i povišeni tlak u trbušnoj šupljini zbog prekomjerne tjelesne težine ili tijesne odjeće.

Najčešći simptomi kojima se prezentira refluksna bolest jednjaka su: žgaravica, podrigivanje, žarenje ili pečenje u ustima, bol iza prsne kosti, otežano gutanje hrane, kašalj ili promuklost.

Za postavljanje dijagnoze često su dovoljne tipične tegobe na koje se pacijent žali, a objektivno se upala jednjaka može dokazati ezofagoskopijom i gastroskopijom.

U liječenju se koriste moderni lijekovi koji učinkovito sprječavaju izlučivanje želučane kiseline kroz 24h, a poznati su pod nazivom „inhibitori protonske pumpe“ ili IPP. Jedan od njih je i pantoprazol.

Prikaz pacijentice

Žena, 50 g., udata, majka dvaju sinova, radi u vlastitoj firmi s mužem. Ima povećanu TT, ali ne boluje od drugih kroničnih bolesti niti uzima redovito lijekove, nije pušač. Nema fiksno radno vrijeme, zauzeta je s dosta drugih aktivnosti tako da kasno dolazi kući i jede kasno navečer. Zadnjih godinu dana žali se na stalno pečenje u usnoj šupljini i jeziku, podrigivanje i težinu u epigastriju.

S obzirom da nema podataka o gubitku tjelesne težine i u krvnoj slici nema anemije, nije upućena na gastroskopiju već joj je prepisan IPP pantoprazol u dozi od 40 mg dnevno. Rađen je test na Helicobacter pylori u stolici koji je negativan. Redovito uzima lijek unazad 6 mjeseci i tegobe su joj znatno manje izražene, a kad ga ne uzima ponovo se vraćaju.

Savjetovane su joj promjene u prehrani s manje masnoća, izbjegavanje kasnih noćnih obroka, smanjenje količine kave i gaziranih pića i izbjegavanje ležećeg položaja nakon jela.

U ovom slučaju se radi o simptomatskom liječenju refluksne bolesti jednjaka koja dobro reagira na terapiju IPP-om. Do potpunog učinka i otklanjanja tegoba došlo bi kad bi se pacijentica pridržavala dodatnih uputa o prehrani i promijenila loše životne navike.

Literatura

  1. plivamed.net
  2. Registar lijekova