x
x

Ekstraezofagealna manifestacija GERB-a: prikaz bolesnice

  Kata Bekina, dr. med., specijalist obiteljske medicine

  23.08.2014.

Donosimo pregled bolesnice s ekstraezofagealnom manifestacijom gastroezofagealne refluksne bolesti koja se javila na pregled zbog dugotrajnog kašlja, učestale žgaravice, podrigivanja i promuklosti.

Ekstraezofagealna manifestacija GERB-a: prikaz bolesnice

Što je GERB?

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) čest je poremećaj sa širokim spektrom simptoma. Bolest je uzrokovana refluksom gastroezofagealnog sadržaja u jednjak, usta i dišne putove zbog nekompetentne gastroezofagealne antirefluksne barijere. Simptomi variraju od blagih pa sve do onih koji značajno smanjuju kvalitetu života bolesnika i povećavaju incidenciju adenokarcinoma jednjaka. Prevalencija bolesti u razvijenim zemljama iznosi od 10 do 20 % dok je u nerazvijenim znatno niža i iznosi manje od 5%. Ovi podaci ukazuju na epidemijske razmjere bolesti u razvijenim zemljama i na važnost pravodobne dijagnostike i terapije GERB-a.

Prikaz bolesnice

Bolesnica rođena 1965. godine, pušač 35 godina. Do 2010. godine nije teže bolovala osim povremenih križobolja. Dolazi na pregled zbog dugotrajnog kašlja, učestale žgaravice, podrigivanja i promuklosti.

Pri pregledu je kardiopulmonalno kompenzirana ,auskultatorno  normalan šum disanja, ždrijelo mirno. TT 70 kg, TV 170cm, ITM  25,4kg/m2, RR 125/80 mmHg. Telerengenogram srca i pluća i spirometrija uredni.

U terapiju se uključuje pantoprazol 2x40 mg uz preporuke prestanka pušenja i dijetalnu prehranu.

Dijagnostika i liječenje

Nalaz gastroskopije

Hiperemija sluznice želuca, blaže postupalne promjene distalnog dijela jednjaka, Z linija pomaknuta 2 cm oralnije. PHD :gastritis chr  , pozitivna infekcija Helocobacter pylori.

Nakon povedene eradikacijske terapije kroz 10 dana amoksicilin 2x1 gram, klaritromicin 2x500 mg i pantoprazol 2x40 mg nakon erdikacije i kroz još 21 dan pacijentica i dalje ima promuklost i suhi kašalj. Kod pacijentice se učini kontrola stolice na Helicobakter pylori i dobije uredan nalaz.

Pacijentica je upućena na fiberendoskopiju larinksa koja je pokazala polip veličine 2x3 mm u stražnjoj komisuri desne glasnice , obostrano edeme cijele dužine glasnica i znakove posterornog laringitisa. Specijalist otorinolaringologije iz Opće županijske bolnice Našice preporuči obradu u većem ORL centru u Zagrebu.

 Nakon pregleda u Zagrebu koji potvrdi nalaz iz Našica i dalje je preporučena terapija pantoprazol 2x40 mg uz prestanak pušenja i higjenskodijetetske mjere te kontrolu za 4 mjeseca.

Nakon 4 mjeseca terapije promuklost je i dalje prisutna ali u manjoj mjeri, a kašalj je gotovo u potpunosti nestao. Kontrolna fiberendoskopija nakon 6 mjeseci terapije pantopazolom 2x 40 mg pokaže obostrano  edeme cijele dužine glasnice i znakove posteriornog laringitisa, pri ovom pregledu više se ne spominje polip na desnoj glasnici , dalje je preporučena ista terapija i ponovna kontrola.

Nakon 4 mjeseca terapije promuklost je i dalje prisutna ali u manjoj mjeri, a kašalj je gotovo u potpunosti nestao. Kontrolna fiberendoskopija nakon 6 mjeseci terapije pantopazolom 2x 40 mg pokaže obostrano edeme cijele dužine glasnice i znakove posteriornog laringitisa. Pri ovom pregledu više se ne spominje polip na desnoj glasnici, dalje je preporučena ista terapija i ponovna kontrola za 6 mjeseci.

Pacijentica je i danas na terapiji inhibitorom protonske pumpe i nije prestala pušiti.

Zaključak

Kod pacijenata s gastroezofagealmon refluksnom bolesti ponekad je potebna dugotrajna terapija visikih doza inhibitora protonske pumpe. Pacijentica je na kontinuiranoj terapiji već 2 godine i svaki pokušaj smanjenja doze izazove pogoršanje simptoma. Potrebno je daljnje redovito praćenje i educiranje pacijentice.