x
x

Primjer pacijenta sa GERB-om u ordinacija liječnika obiteljske medicine

  Ademir Musić, dr.med.

  02.09.2014.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je patološko stanje uzrokovano refluksom (vraćanjem) želučanog sadržaja u jednjak, a obuhvaća veliki raspon bolesti - neki pacijenti imaju simptome bez pojave upale sluznice dok drugi imaju ezofagitis ili uznapredovale, ali srećom rijetke komplikacije poput Barrettovog jednjaka i peptičkih striktura uz samo blage simptome bolesti.

Primjer pacijenta sa GERB-om u ordinacija liječnika obiteljske medicine

Prikaz bolesnika

Pacijent u dobi od 50 godina, dolazi u ambulantu na pregled; nije se javljao duže od dvije godine. Adipozan je, radi u uredu, ima rukovodeću funkciju u jednoj većoj firmi. Pušač je. Dobrog je socioekonomskog stanja. Na pregled se javlja zato što u posljednje vrijeme osjeća tupu bol i ima osjećaj žarenja iza prsne kosti. Ima osjećaj kiselosti u ustima, pečenja jezika. Zbog velikih radnih obaveza nije dolazio ranije nego je par puta kupio “neke tablete protiv kiseline“ u ljekarni, od kojih mu je bilo malo bolje, ali tegobe su se ponovo vraćale. Unazad dva tjedna se pojavio suhi kašalj, dug i uporan, više izražen po noći, te neposredno pred buđenje. Jutros pri saginjanju i vezivanju cipela vratio mu se želučani sadržaj u usta te je osjetio jaku bol u grlu i pečenje u ustima. Osim samoinicijativnog uzimanja nekih „tableta“ iz ljekarne pacijent nema drugih zdravstvenih problema. Nema drugih probavnih smetnji, stolica uredna. U obitelji nema nekih ozbiljnijih bolesti, majka dijabetičarka, uzima tablete, otac imao moždani udar prije dvije godine.

Kliničkim pregledom se ustanovilo da je abdomen iznad razine prsnog koša uz laganu bolnost pri palpaciji u epigastriju, ostalo neupadno, šumova u abdomenu nije opaženo. Auskultatorno pluća i srce bez patološkog prizvuka. Koža normokolorirana, s klere bez promjena. BMI 31,4, RR 150/95.

Obzirom na anamnezu, kliničku sliku i pregled postavljena je dijagnozu GERB-a te pacijentu objašnjeno o kojoj se bolesti radi, mogućem tijeku i komplikacijama bolesti i preporučena promjenu načina života, više tjelesnih aktivnosti, kretanja u cilju smanjenja tjelesne težine. Svakako prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja crne kave i alkoholnih pića, izbjegavanje masnih i obilnih obroka, kisele i začinjene hrane, kasnih obroka, uzdizanje zaglavlja kod spavanja, te izbjegavanje stresnih situacija. Iako je za veliku većinu pacijenata sama ta promjena načina života dovoljna da simptomi GERB-a nestanu, obzirom na težinu i učestalost simptoma bolesti, pacijent je dobio farmakološku terapiju i to inhibitor protonske pumpe u dozi od 40 mg dnevno. Preporučeno je uzimanje lijeka 4 tjedna, kontrolni pregled u ambulanti. Dogovoren je plan dijete i potreban unos kalorija dnevno. U slučaju poboljšanja i nestanka tegoba doza će biti smanjena na 20 mg još 2-4 tjedna. Pacijent je bio upoznat da u slučaju ponovljenih simptoma slijedi dalja dijagnostička endoskopska obrada, jer kao česta komplikacija GERB-a je Barretov jednjak "gdje postoji od 30-125 puta veći rizik za nastanak adenocarcinoma jednjaka nego u općoj populaciji. Striktura jednjaka je komplikacija teškog oblika refluksne bolesti. Benigna striktura jednjaka nalazi se u oko trećine bolesnikasa Barretovim jednjakom. Najčešći je simptom strikture disfagija sa prethodnom dugotrajnom žgaravicom". (Interna medicina /Božidar Vrhovac&suradnici,promijenjeno i dopunjeno izdanje -Zagreb;naklada Ljevak, 2003). Nastavit ćemo dalje pratiti vrijednosti krvnog tlaka kod našeg bolesnika te pridržavanje higijensko-dijetetskih mjera i promjenu načina života.