x
x

GERB - prikaz bolesnika

  Sonja Plodinec, dr. med.

  07.07.2014.

GERB je patološko stanje uvjetovano refluksom gastrointestinalnog sadržaja u jednjak, usta i dišni sustav.

GERB - prikaz bolesnika

GERB ću objasniti na primjeru pacijenta rođenog 1950. godine, koji je umirovljenik, a dvadeset godina je proveo radeći na terenu te cijeli život konzumirao kaloričnu hranu, od rane mladosti pušio te konzumirao alkohol.

Prije 10 godina patio je od blaže žgaravice nakon obilnijih obroka. Povremeno je koristio antacide, od kojih mu se stanje poboljšalo. Početkom 2013. godine, iza obilnog obroka osjetio je nelagodno pečenje iza ksifoida koje se protezalo do ždrijela, i to nedugo nakon što je usnuo. Riješio se tegoba tijekom par dana pazeći na prehranu, spavajući na visokom jastuku i ne jedući poslije 20 sati.

Početkom travnja 2013., pri dolasku u ambulantu žalio se na difuznu bol u gornjem dijelu trbuha, jaču nakon obroka. Anamnestički se doznaje da se bol širi u leđa i da je dosad bila najjačeg intenziteta.

Od lijekova je trošio antacid (dvije tablete dnevno), ACE inhibitor 5 mg (jednu tabletu dnevno) zbog hipertenzije i antidepresiv amitriptilin 25 mg (dva puta po jednu tabletu dnevno). Amitriptilin, kojeg je počeo piti nakon što je završio u istražnom zatvoru, pogoršao je njegove gastrointestinalne tegobe zbog kojih se javio u ordinaciju.

Laboratorijskom obradom nisu nađeni patološki supstrati, EKG je bio uredan, obiteljska anamneza negativna, bio je normalne tjelesne težine i nije gubio na težini.

Ordinirana je terapija pantoprazolom 20 mg (dva puta dnevno) uz higijensko dijetetske mjere. Tri tjedna nakon početka terapije i dalje je osjećao  bol u epigastriju, naročito noću. Tijekom ovog razdoblja izgubio je dva kilograma. Kontrolna KKS bila je uredna.

Upućen je na gastroskopiju gdje je ustanovljena insuficijencija kardije i Barrettov jednjak. Uzete multiple biopsije pokazale su displaziju epitela niskog stupnja. H. pylori bio je negativan.

Ordiniran je pantoprazol u dozi od dva puta po 40 mg dnevno. Kroz mjesec dana korištenja terapije došlo je do smirivanja tegoba, pacijent je promijenio način ishrane i nezdrave životne navike. Povremene laboratorijske kontrole, krvne slike i hepatogram, bile su uredne.

Pet mjeseci nakon korištenja pantoprazola 40 mg (dva puta dnevno) učinjena je kontrolna gastroskopija koja je pokazala nastavljenu displaziju epitela niskog stupnja.

Zbog intezivnog noćnog kašlja upućen je otorinolaringologu koji je našao posteriorni laringitis, za vrijeme čega je terapija pantoprazolom bila nastavljena.

Nakon dvanaest mjeseci terapije pantoprazolom visokih doza, primjenjujući i dalje zdrave prehrambene navike, došlo je do potpune regresije tegoba. Nakon godine dana uvela sam terapiju pantoprazolom u dozi od 20mg (dva puta dnevno), uz povremeno kontroliranje krvne slike, kontrole stolice na okultno krvarenje i redovite kontrolne gastroskopije jednom godišnje zbog česte povezanosti Barrettovog jednjaka s adenokarcinomom. 

VEZANI SADRŽAJ > <