x
x

Sigurnost i učinkovitost PPI u liječenju laringofaringealnog refluksa

  08.05.2013.

Blokatori protonske crpke (PPI) sigurni su i učinkoviti u liječenju laringofaringealnoga refluksa primijenjeni dvaput dnevno u dozi od 20 mg i u trajanju od tri mjeseca, objavljeno je u časopisu Medicina Jadertina.

Sigurnost i učinkovitost PPI u liječenju laringofaringealnog refluksa

Cilj istraživanja: Ispitati sigurnost i učinkovitost blokatora protonske crpke u liječenju laringofaringealnoga refluksa.

Materijali i metode: Istraživanje je provedeno od listopada 2009. do svibnja 2011. godine u Klinici za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata, Kliničkoga bolničkog centra Split, Hrvatska. Ispitanici su bili bolesnici s jednim ili više simptoma laringofaringealnoga refluksa: promuklost, kašalj, osjećaj knedle u grlu, kronično čišćenje i peckanje grla i hrkanje. Ispitanicima je napravljen neizravni-laringoskopski pregled, te 24-satna pH-metrija prije i nakon tromjesečne terapije blokatorima protonske crpke.

Hipoteza: Liječenje laringofaringealnoga refluksa blokatorima protonske crpke (Pantoprazol) u trajanju od tri mjeseca učinkovito smanjuje subjektivne i objektivne parametre bolesti bez nuspojava.

Rezultati: Nakon provedene terapije pantoprazolom, bodovni pokazatelj refluksne bolesti grkljana je statistički značajno niži (12 vs. 10) (p < 0,05). Prosječna pH vrijednost na razini gornjeg ezofagealnog sfinktera je statistički značajno viša nakon terapije (5,41 vs. 6,14) (p < 0,05), kao i pH vrijednost za vrijeme spavanja (5,12 vs. 5,76) (p < 0,05) i budnosti (5,75 vs. 6,12) (p < 0,05). Od subjektivnih simptoma najznačajniji su potpuni nestanak kašlja (19 vs. 0) (p < 0,05) i smanjenje kroničnoga čišćenja grla (7 vs. 3) (p < 0,05). Od objektivnih kliničkih nalaza, jedino je hipertrofija stražnje komisure nakon terapije IPP-e pokazala statistički značajno smanjenje izraženosti nalaza (10 vs. 2) (p < 0,05).

Zaključak: Blokatori protonske crpke primijenjeni dvaput dnevno u dozi od 20 mg i u trajanju od tri mjeseca, sigurni su i učinkoviti u liječenju laringofaringealnoga refluksa. Uspjeh liječenja potvrđen je nestankom i smanjenjem pojedinačnih simptoma, poboljšanjem neizravnog-laringoskopskog nalaza, te smanjenjem kiselosti na razini gornjeg ezofagealnog sfinktera u budnosti i spavanju.

Marija Odak, Željka Roje, Mirnes Selimović, Goran Račić