x
x

Osmo izdanje utrke održano u svrhu podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji

  06.04.2022.

Osmo po redu izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ započelo je 2. 4. u najljepšem zagrebačkom, ali i europskom parku. Ovogodišnja utrka, unatoč lošoj vremenskoj prognozi, okupila je čak 180 sudionika svih uzrasta. Kao i proteklih godina, osmo je izdanje održano u svrhu podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, rijetkoj bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje u Hrvatskoj boluje oko 450 osoba. Osim informiranja o ovoj neizlječivoj bolesti, svi sudionici imali su priliku educirati se o važnosti rekreacije i aktivnog načina života, a sve to okruženi prirodom i na svježem zraku.

Osmo izdanje utrke održano u svrhu podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji

Sportski entuzijasti, ljubitelji trčanja, rekreativci te svi zaljubljenici u aktivan način života  mogli su sami, u paru, ili sa svojim obiteljima sudjelovati u glavnoj kros utrci na 8 km, kao i u utrci građana na 2 km, ali i u brojnim dječjim utrkama u prirodnoj oazi u centru grada. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, Zagrepčane to nije obeshrabrilo da ovo subotnje travanjsko jutro provedu na svježem zraku i u mnogima omiljenoj sportskoj aktivnosti. Kao i proteklih godina, i ovo je izdanje, sada već tradicionalne utrke, potvrdilo kako je „Maksimirski Minus Zwei cener“ manifestacija koja okuplja sve generacije i spaja obitelji.

Utrku je tradicionalno organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Veleučilištem Velika Gorica. Organizator Andrija Damjanović iz AK Maksimir zadovoljan je osmim izdanjem ovog događanja. „Hvala svim dragim sugrađanima koji su se unatoč lošoj vremenskoj prognozi odvažili sudjelovati na ovogodišnjem izdanju ove naše tradicionalne utrke, ali i na tome što su još jednom podržali naša zalaganja za podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji. Naš prekrasni Maksimir i more nasmiješenih lica pokazali su da nema tih uvjeta koji ovoj utrci mogu oduzeti titulu najljepše utrke grada Zagreba. Vjerujem da je mnogima današnja utrka bila i svojevrsni izazov, zbog čega još jednom zahvaljujem, ali i od srca čestitam svima koji su sudjelovali“, poručio je.

Svoj obol na ovogodišnjem „Ceneru“ dali su i stručnjaci NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ koji su kao tradicionalni partneri utrke sudjelovali u javnozdravstvenim aktivnostima, kao što su mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i analizi tjelesne mase uz prigodna savjetovanja, kao i vodeći zagrijavanje sudionika prije same utrke. Danas kada smo svi svoj fokus prebacili na borbu s pandemijom, važno je obratiti pažnju i na ostale opasnosti po zdravlje te ih na vrijeme prevenirati zdravim životom. Prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med., voditeljica Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izrazila je svoje zadovoljstvo zbog sudjelovanja Zavoda u organizaciji ove manifestacije: „Izuzetno nam je drago vidjeti ovoliki broj ljudi koji su bili voljni sudjelovati na utrci, bez obzira na vremenske okolnosti. Međutim, još nam je draže posvjedočiti činjenici da je sada već velik broj naših sugrađana razvio svijest o plućnoj hipertenziji i da naši napori u podizanju svijesti o ovoj bolesti svih ovih godina nisu prošli nezamijećeno. Naposljetku, najsretniji smo kada vidimo koliki broj naših sugrađana, a posebice djece i mladih itekako prepoznaje važnost sporta i rekreacije, kao temelja fizičkog i mentalnog zdravlja“, poručila je.