x
x

Razina tjelesne aktivnosti u zemljama članicama Europske unije

  04.10.2018.

Rezultati novog istraživanja o razini tjelesne aktivnosti u zemljama članicama Europske unije

Razina tjelesne aktivnosti u zemljama članicama Europske unije

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavio je rezultate novog istraživanja o razini tjelesne aktivnosti u zemljama članicama Europske unije. Prikupljena saznanja su objavljena u suradnji s Europskom komisijom u obliku informativnih letaka o pojedinim zemljama u kojima su prikazani recentni epidemiološki podaci o tjelesnoj aktivnosti djece, adolescenata i odraslih te podaci o politikama i aktivnostima u području zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti.

Jedna od zemalja obuhvaćenih istraživanjem je i Republika Hrvatska. Kao primjer dobre prakse u području zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti uvrštene su aktivnosti iz nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ , kao što su „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, „Hodanjem do zdravlja“, „Volonteri u parku“ i „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Istaknuta je i uloga savjetovališta za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost koja djeluju u sklopu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i 13 županijskih zavoda za javno zdravstvo.

U letku su prikazani i podaci o prevalenciji zadovoljavajuće razine tjelesne aktivnosti kod djece, adolescenata, odraslih i starijih. Razina tjelesne aktivnosti je procijenjena na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o minimalno 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno za odrasle i 60 minuta dnevno za djecu i adolescente. Podaci za osmogodišnjake su dobiveni iz istraživanja Europska inicijativa za praćenje debljine (CroCOSI), provedenog  u školskoj godini 2015./2016., podaci za adolescente su dobiveni iz Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenikaprovedenog u školskoj godini 2013./2014., a oni za odrasle i starije su dobiveni iz Europske zdravstvene ankete (EHIS) provedene u godini 2014./2015.

Informativni letak o Hrvatskoj je moguće preuzeti na stranicama Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTAndol PROMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: