x
x

LDL ima ulogu u razvoju bolesti aortne valvule?

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  19.11.2014.

Genetička studija pokazala je da bi LDL mogao biti jedan od uzroka razvoja bolesti aortne valvule zbog povećane kalcifikacije aortne valvule i aortalne stenoze.

LDL ima ulogu u razvoju bolesti aortne valvule?

Ukoliko LDL (eng. low density lipoprotein) uistinu ima uzročnu ulogu u bolesti aortne valvule, tada bi učinkovitost terapije snižavanjem plazmatskih koncentracija LDL kolesterola trebalo biti moguće dokazati. S tim na umu, istaživači su kao cilj studije postavili ispitati potvrđuju li genetički podaci povezanost LDL, HDL i triglicerida s bolešću aortne valvule.

Koristili su Mendelian nasumnični dizajn studije da odrede genetički rizik za prisutnost kalcifikacije aortne valvule u gotovo 7000 ljudi te su pronašli snažnu povezanost tih dvaju parametara. Analizom podataka dobivenih od još 28.000 ispitanika dokazali su da je genetički rizik za LDL povezan s incidencijom aortne stenoze.

Autori pretpostavljaju da snižavanje plazmatskih razina LDL-a možda nije uspješno kad se bolest aortne valvule već razvije, tj. kad se dogode promjene u vidu kalcifikacije i remodeliranja, no smatraju da je svakako bitno za prevenciju što još ostaje dokazati.

VEZANI SADRŽAJ > <