x
x

Zeleni čaj dokazano poboljšava pamćenje

  Klara Čičić, dr. med.

  28.04.2014.

Ekstrakt zelenog čaja povećava kratkoročnu sinaptičku plastičnost mozga te time poboljšava radnu memoriju, vizualizirali su i objavili švicarski znanstvenici u časopisu Psychopharmacology.

Zeleni čaj dokazano poboljšava pamćenje
Ekstrakt zelenog čaja povećao je modulaciju neuronalnih veza povezanih s radnom memorijom u području desnog gornjeg parijetalnog režnja do srednjeg frontalnog girusa. Porast u stvaranju neuronalnih veza u parijetlano-frontalnom režnju pozitivno je korelirao s poboljšanjem u izvođenju zadanih zadataka.

Ekstrakt zelenog čaja modelirajući i povećavajući broj veza između neurona frontalne i parijetalne regije poboljšava pamćenje. U budućnosti bi to moglo značiti velik napredak u liječenju neuropsihijatrijskih bolesti, prvenstveno demencije. 

Dvostruko slijepa studija uključivala je 12 zdravih volontera koji su primali ili 27.5 g ekstrakta zelenog čaja u obliku mliječne otopine ili mliječnu otopinu bez ekstrakta. Učinak ekstrakta zelenog čaja na radnu memoriju vizualiziran je funkcionalnom magnetskom reznonancom (fMR) tijekom izvođenja testova memorije.

Ekstrakt zelenog čaja povećao je modulaciju neuronalnih veza povezanih s radnom memorijom u području desnog gornjeg parijetalnog režnja do srednjeg frontalnog girusa.

Porast u stvaranju neuronalnih veza u parijetlano-frontalnom režnju pozitivno je korelirao s poboljšanjem u izvođenju zadanih zadataka.

Zeleni čaj sadrži polifenole, fitokemikalije sa svojstvima antioksidansa, poznate kao katehini. EGCG (Epigallocatechin gallate) je najaktivniji katehin zelenog čaja. Zeleni čaj sadrži alkaloide poput kofeina (iako manje nego crni čaj) koji djeluju stimulirajuće na vegetativni živčani sustav. Već se dugo pretpostavlja da ekstrakt zelenog čaja ima blagotvorni učinak na kognitivne funkcije, no neuronalni mehanizmi u pozadini takvoga djelovanja nisu do kraja poznati.