x
x

Profil serumskih lipida i recidiv karcinoma prostate

  David Čičić, dr. med.

  13.10.2014.

Visoka razina ukupnog kolesterola i triglicerida u krvi bolesnika operiranih zbog karcinoma prostate povećava rizik za recidiv bolesti, objavljeno je u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Profil serumskih lipida i recidiv karcinoma prostate
Rezultati sugeriraju da normalizacija ili čak djelomična normalizacija razine serumskih lipida kod bolesnika s dislipidemijom može smanjiti rizik za pojavu recidiva karcinoma prostate

Istraživanje je pokazalo da su osobe s razinom triglicerida u serumu višom od 1.7 mmol/L (150 mg/dL) imale 35% veći rizik za pojavu recidiva raka prostate u odnosu na osobe s normalnim vrijednostima serumskih triglicerida. Kod bolesnika s dislipidemijom se sa svakih 0.1 mmol/L (10 mg/dL) porasta ukupnog kolesterola iznad vrijednosti od 2.25 mmol/L (200 mg/dL) rizik za recidiv bolesti povećavao za 9%. Svaki porast razine lipoproteina visoke gustoće (HDL) od 0.1 mmol/L (10 mg/dL) bio je praćen smanjenjem rizika od 39%.

U ovo retrospektivno kohortno istraživanje je uključeno 843 bolesnika koji su nakon dijagnoze karcinoma prostate podvrgnuti radikalnoj prostatektomiji i nisu uzimali statine prije operacije. Od ukupnog broja bolesnika, njih 343 su bili crnci, 325 je imalo abnormalne razine kolesterola, 263 je imalo abnormalne razine triglicerida, a 293 je imalo povišene vrijednosti prostata specifičnog antigena (PSA) - biokemijskog pokazatelja recidiva bolesti.

„Naši rezultati sugeriraju da normalizacija ili čak djelomična normalizacija razine serumskih lipida kod bolesnika s dislipidemijom može smanjiti rizik za pojavu recidiva karcinoma prostate,“ zaključuje dr. Emma Allott, glavna autorica istraživanja.

VEZANI SADRŽAJ > <