x
x

415. operacija raka prostate uz pomoć robota

  13.06.2023.

U svibnju 2019. godine, u Kliničkom bolničkom centru Zagreb javnosti je predstavljen novi robotski kirurški sustav za izvođenje posebno složenih operativnih zahvata. Ovaj, gotovo dva milijuna eura vrijedan uređaj velikim je dijelom financiran bespovratnim sredstvima iz EU fondova, a stigao je nakon deset godina intenzivnog lobiranja hrvatskih kirurga da se robotika konačno počne uvoditi i u hrvatske operacijske dvorane. U početku je predviđeno njegovo korištenje za urološke operacije, a nakon nekog vremena koristio bi se i u ostalim operativnim programima kirurških struka, posebno u području abdominalne kirurgije i ginekologije.

415. operacija raka prostate uz pomoć robota

Rad robotskog sustava temelji se na laparoskopskoj kirurgiji te omogućava kirurzima veću preciznost i bolju vizualizaciju u malom operativnom polju, što u konačnici rezultira kraćim trajanjem operativnog zahvata, manjim brojem komplikacija i manjom potrošnjom krvnih pripravaka tijekom operacije. Za pacijenta to konkretno znači brži i lakši oporavak te kraći boravak u bolnici.

Početnu obuku za rad s novim sustavom specijalisti iz područja urologije, ginekologije i abdominalne kirurgije odradili su 2018. i 2019. godine. Prvi dio u Milanu gdje su imali simulacije i vježbe in vivo na životinjama, dok je drugi dio edukacije bio organiziran u KBC-u Zagreb uz pomoć stručnjaka iz Njemačke.

U petak, 2. lipnja 2023., četiri godine nakon predstavljanja nove tehnologije, izvedena je 415 operacija raka prostate uz pomoć robota. Zahvat iz operacijske dvorane u direktnom prijenosu mogli su pratiti sudionici međunarodnog stručnog skupa koji se u isto vrijeme odvijao u Edukacijskom centru KBC-a Zagreb. Operacija je trajala oko 90 minuta i nije bilo komplikacija. Pacijent se dobro postoperativno oporavio i uskoro će biti pušten kući.

Prema riječima akademika Željka Kaštelana, predstojnika Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, robotski sustav osigurava odličnu vizualizaciju operativnog područja. Vidno polje je uvećano 16 puta i pruža uvid u svaku, pa i najmanju strukturu koju tijekom operativnog postupka treba poštedjeti (živci, krvne žile, mišići…), a isto tako omogućava vrlo precizno odstranjivanje organa s tumorom kada je to potrebno.

Opisujući netom izvedenu operaciju tumora prostate koja je trajala 90 minuta, prof. dr. sc. Tvrtko Hudolin iz Zavoda za onkološku i rekonstruktivnu urologiju KBC-a Zagreb naglasio je kako danas operacije traju puno kraće u odnosu na početak korištenja robotskog sustava, a uz preciznu tehnologiju i 3D prikaz greške gotovo da i nisu moguće. Prim. dr. sc. Tomislav Kuliš iz Zavoda za endourologiju tomu je dodao kako robotika predstavlja veliki korak za sigurnost i kvalitetu izvođenja operacija te kako svaki operirani pacijent znači daljnji rast u znanju i unapređenju struke.

Ne skrivajući zadovoljstvo dobrim rezultatima u području laparoskopskih operacija raka prostate uz pomoć robota, prof dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, naglasio je i važnost multidisciplinarnog pristupa ovoj dijagnozi u kojem napredni radioterapijski lijekovi dopunjavaju kirurške metode liječenja. Takav pristup i redoviti preventivni pregledi rezultirali su značajnim padom smrtnosti od raka prostate.

U nadi da će uskoro doći do opremanja i drugih hrvatskih bolnica robotskim sustavima, djelatnici KBC-a Zagreb spremni su stečena iskustva i znanja prenijeti svojim kolegama kroz edukacijske programe za korištenje robotike u kirurškim granama medicine.

Izvor: KBC Zagreb