x
x

Novi test za otkrivanje recidiva karcinoma prostate

  Klara Čičić, dr. med.

  22.04.2014.

Kanadski znanstvenici otkrili su test kojim se može predvidjeti rizik recidiva karcinoma prostate, a predstavljen je na 33. konferenciji Europskog Društva za radioterapiju i onkologiju.

Novi test za otkrivanje recidiva karcinoma prostate
Ovom tehnikom znanstvenici su pronašli genetski „pečat“ koji je direktno povezan s višim ili nižim rizikom razvoja povratka karcinoma prostate. Tim znanstvenika otkrio je da se razina oksigenacije tumora također može koristiti u predviđanju rizika recidiva tumora.

U studiji je analizirano tkivo karcinoma prostate oko 270 muškaraca koji su prošli lokalizirano radioterapijsko liječenje ili radikalnu prostatektomiju te je učinjena analiza DNK tehnikom komparativne hibridizacije genoma (aCHG). Ovom tehnikom znanstvenici su pronašli genetski „pečat“ koji je direktno povezan s višim ili nižim rizikom razvoja povratka karcinoma prostate. Tim znanstvenika nakon toga je otkrio da se razina oksigenacije tumora također može koristiti u predviđanju rizika recidiva tumora.

Test koji kombinira dvije metode, genetski „pečat“ i razinu oksigenacije predviđao bi rizik recidiva karcinoma prostate točnošću od gotovo 80%.

Muškarci s manjim brojem genetskih mutacija i većom količinom oksigenacije u tumoru imaju niži rizik za recidiv karcinoma, a petogodišnje preživljenje iznosi 93%, dok je u obrnutom slučaju petogodišnje preživljenje 49%. Autori očekuju potvrdu valjanosti testa unutar sljedeće 2 do 3 godine.

Karcinom prostate drugi je najčešći je tumor u muškaraca  u Hrvatskoj. Za muškarce koji imaju nemetastatski karcinom prostate primarni izbor liječenja je operacija i lokalna raditerapija. Unatoč tome, u 30-50% pacijenata doći će do ponovne pojave karcinoma kojeg je vrlo važno rano otkriti. 

Medical News Today

http://hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/Ljetopis-2012.pdf