x
x

Movember: Podizanje svijesti o problemu karcinoma prostate u muškaraca

  13.11.2021.

Movember Brkati studeni (od moustache i November) predstavlja međunarodno prepoznatljiv naziv za projekt koji je inicirala grupa mladih ljudi iz Adelaida, Australija još 1999. godine. Godine 2004. u Australiji i Novom Zelandu projekt je uobličen u 30-dnevno puštanje/nošenje brkova u svrhu podizanja svijesti o problemu karcinoma prostate i depresije u muškaraca.

Movember:  Podizanje svijesti o problemu karcinoma prostate u muškaraca

Iz projekta nastala je Fondacija Movembar koja je 2012. godine svrstana među 100 vodećih nevladinih organizacija u svijetu. Od 2007. godine Movembar se obilježava u Irskoj i Kanadi, nešto kasnije u Češkoj, Danskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Izraelu, Južnoj Africi i drugdje. Kanađani i dalje najznačajnije doprinose Fondaciji Movembar, a brkovi na muškom licu tijekom studenog svake godine postali su prepoznatljiv znak solidarnosti sa pokretom koji je prerastao u podizanje svijesti o zdravlju muškaraca.

Brojni pojedinci i grupacije među kojima su i studenti medicine, predstavnici farmaceutskih tvrtki te drugi promoviraju ovaj projekt u Hrvatskoj.

www.mef.hr

VEZANI SADRŽAJ > <