x
x

20 godina Referentnog centra za tumore prostate KBC „Sestre milosrdnice“

  Doc. dr. sc. Igor Tomašković, dr. med. specijalist urolog

  16.02.2018.

20 godina Referentnog centra za tumore prostate Ministarstva zdravstva u Klinici za urologiju KBC „Sestre milosrdnice“

20 godina Referentnog centra za tumore prostate KBC „Sestre milosrdnice“

Klinika za urologiju KBC „Sestre milosrdnice“ ove će godine svečano obilježiti 20. obljetnicu  Referentnog centra Ministarstva zdravstva za tumore prostate. Ovaj status Klinika za urologiju u Vinogradskoj nosi od 1998. godine.

Svečana proslava održat će se 09. studenog u Multimedijalnom centru KBC Sestre milosrdnice nizom predavanja o karcinomu prostate za koji je Klinika dugogodišnji centar izvrsnosti s najvećim brojem kirurški liječenih bolesnika u Hrvatskoj.

U zadnjih 20 godina djelatnici Klinike svojim su stručnim i znanstvenim radom nastojali opravdati naslov Referentnog centra. Osobito velika pozornost posvećena je aktivnostima ranog otkrivanja i dijagnostici te liječenju karcinoma prostate. Karcinom prostate drugi je po smrtnosti među muškarcima u zapadnom svijetu. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 1700 bolesnika, a preko 700 umre od ove bolesti. Stoga su liječnici našeg Referentnog centra istinski posvećeni podizanju svijesti o ovoj problematici u javnosti, boljoj informiranosti pacijenata kao i učinkovitijem liječenju. Tijekom godina rada, stjecana su iskustva, modificirane su kirurške tehnike, a Klinika je postala i edukacijski centar u kojem su vještinu liječenja tumora prostate učili urolozi iz ustanova diljem zemlje.

Program edukacije i uvođenje novih standarda u dijagnostiku

Program edukacije specijalizanata je 2011. godine certificiran od strane European Board of Urology (EBU) kao jedini takav u Republici Hrvatskoj, a recertificiran je 2017. godine. U našoj Klinici se provodi program ranog otkrivanja raka prostate, a godišnje se obavlja oko 250 radikalnih prostatektomija što je ujedno i najveći broj takvih zahvata u Hrvatskoj. Držeći korak sa suvremenim trendovima u dijagnostici raka prostate, od 2016. uvodimo multiparametrijsku magnetnu rezonancu prostate u standardnu dijagnostiku prije ponavljanih biopsija prostate,a učinkovitost takvog pristupa koji je u skladu s preporukama Europskog urološkog društva, pokazali smo na prospektivnom istraživanju koje je odobreno od Etičkog povjerenstva KBC-a. Ovakvim pristupom otkrije se značajno više karcinoma u populaciji bolesnika pod kliničkom sumnjom na rak prostate (zbog povišenog prostata specifičnog antigena  i/ili pozitivnog digitorektalnog pregleda), uz važnu napomenu da se dio bolesnika može poštedjeti invazivne biopsije prostate.

Tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja u našem Referentom centru za tumore prostate, učinjeno je oko 15.000 zahvata na prostati zbog benignih i malignih bolesti. Od toga je učinjeno 7374 biopsija prostate vođene transrektalnim ultrazvukom, 2526 radikalnih prostatektomija otvorenim retropubičnim pristupom, 3988 transuretralnih resekcija prostate i 1097 otvorenih suprapubičnih adenomektomija.

Farmakološka terapija u liječenju BPH i kirurško liječenje raka prostate

Promjene trendova u liječenju benignog uvećanja prostate uvođenjem farmakološke terapije rezultirala je smanjenjem kirurškog liječenja ovog stanja. Istodobno, usporedbom broja radikalnih prostatatektomija dobiva se uvid u značajnu promjenu povećanog trenda kirurškog liječenja raka prostate, a povećao se i broj biopsija prostate (Slika 1). Osim analize promjene trendova liječenja u Referentom centru konstantno se vrši validacija vlastitih rezultata i kvalitete liječenja u usporedbi s drugim centrima izvrsnosti o čemu svjedoči opsežna publicistička građa koja prati rad Referentnog centra. Liječnici Referentnog centra za tumore prostate kontinuirano se educiraju u svjetskim centrima izvrsnosti (Clevlend, SAD; London, UK; Pariz, Francuska; Amsterdam, Nizozemska; Caceres Španjolska, Beč, Austrija), a sudjeluju i u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi Medicinskih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta „J.J: Strossmayer“ u Osijeku, Sveučilišta u Mostaru te Visokog zdravstvenog učilišta u Zagrebu.

U studenom proslava 20. jubileja Referentnog centra za tumore prostate Ministarstva zdravstva

U mjesecu studenom, kada se diljem svijeta tradicionalno provode akcije podizanja svijesti o muškom zdravlju, Referentni centar za tumore prostate Ministarstva zdravstva pri Klinici za urologiju, KBC Sestre milosrdnice, proslavit će 20. jubilej svoga rada. Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu i uveličati naš svečani i stručni program 09.11.2018. u Multimedijalnom centru KBC Sestre milosrdnice. Detalji programa i vremenik bit će dostupni na mrežnim stranicama KBC Sestre milosrdnice.