x
x

Odnos roditelja s djecom ključan za pojavu pretilosti

  22.02.2014.

Posao roditelja je jedan od najtežih i najkompleksnijih, a nedavno objavljeno američko istraživanje potvrdilo je kako emotivna stabilnost koju roditelji pružaju djeci ima značajan utjecaj na zdravlje potomka.

Odnos roditelja s djecom ključan za pojavu pretilosti
Čestim odbijanjem djece kada imaju emotivnih poteškoća, manjkom vremena provedenog razgovarajući ili za zajedničkim obrocima, pokazalo se, dovodi do povećanog rizika od pretilosti u potomka.

Studija je rađena na uzorku od 497 roditelja, s djecom 2 do 3 godine starosti, pri čemu je ispunjen opširan upitnik o prirodi odnosa s vlastitim roditeljima te svojom djecom. Ispitanici su ocjenjivali odnos sa svojim roditeljima, način komunikacije s potomkom te detaljno pojasnili svoje reakcije u pojedinačnim situacijama. Dosadašnja istraživanja pokazala su da povećano vrijeme provedeno pred televizorom te smanjena komunikacija kao i rijetki zajednički obiteljski obroci dovode do povećanja rizika od pretilosti potomka u budućnosti. Sve ove situacije nastaju kao posljedica manjka vremena, organiziranosti roditelja, ali i zanemarivanja ili neobraćanja dovoljno pažnje na osjećaje djeteta. 

Rezultati su pokazali kako su roditelji koji su učestalo proživljavali negativna iskustva sa svojim roditeljima nesigurniji po prirodi. Zbog toga često ne uvažavaju probleme ili kada su njihova djeca tužna. Čestim odbijanjem djece kada imaju emotivnih poteškoća, manjkom vremena provedenog razgovarajući ili za zajedničkim obrocima, pokazalo se, dovodi do povećanog rizika od pretilosti u potomka. 

Autori objašnjavaju kako roditelji koji su nesigurniji su ujedno podložniji stresu zbog čega se često ne mogu nositi s problemima djece, teže se organiziraju, a djeca provode više vremena gledajući televiziju. Ističu kako je ključno osvijestiti roditelje o važnosti suočavanja s problemima djeteta te pružiti im praktične savjete kako to činiti s lakoćom. 

Izvor: University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences

VEZANI SADRŽAJ > <