x
x

Razlike u prehrambenim navikama mlađe i starije pretile djece

  28.09.2012.

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini ukazalo je na iznenađujuće razlike u prehrambenim navikama djece sa prekomjernom tjelesnom masom u dobi između 9 i 17 godina u usporedbi sa onima mlađima od 9 godina.

Razlike u prehrambenim navikama mlađe i starije pretile djece

Mlađa djeca sa prekomjernom tjelesnom masom ili pretila mlađa djeca konzumiraju više kalorija dnevno nego njihovi vršnjaci. No, kod starije djece sa prekomjernom tjelesnom masom ovaj obrazac je potpuno drugačiji, oni zapravo konzumiraju manje kalorija dnevno nego njihovi vršnjaci sa adekvatnom tjelesnom masom.

Djeca sa prekomjernom tjelesnom masom najćešće prekomjernu tjelesnu masu i zadržavaju s godinama, a istraživači tvrde da pretilost nastaje usljed prejedanja u najranijim godinama djetinstva. Potom, kako stare, djeca ostaju pretila bez obzira što ne jedu više od svojih vršnjaka sa adekvatnom tjelesnom masom. Uzrok tomu leži vjerojatno u činjenici da su pretila djeca i djeca sa prekomjernom tjelesnom masom manje aktivna od svojih vršnjaka sa adekvatnom tjelesnom masom.

Rezultati nagoviještaju da su, u svrhu postizanja adekvatne tjelesne mase, potrebne drugačije strategije pomoći djeci obiju dobnih skupina. Istraživači smatraju je realno da se intervencije u najranijem djetinstvu fokusiraju na kalorijski unos, no u kasnom djetinstvu ili adolescenciji trebalo bi se fokusirati na povećanje tjelesne aktivnosti.

U studiji je sudjelovalo 19125 djece dobi između1 i 17 godina, a podaci o njima prikupljani su od 2001. do 2008. godine.