x
x

Nova generacija oralnih antikoagulansa smanjuje rizik intrakranijalnog krvarenja

  Klara Čičić, dr. med.

  03.01.2014.

Nova generacija oralnih antikoagulansa povezuje se sa smanjenim ukupnim rizikom od intrakranijalnog krvarenja kada se koristi za prevenciju moždanog udara kod atrijske fibrilacije. Ovi lijekovi mogu se smatrati lijekovima prve linije za pacijente koji su pod visokim rizikom od intrakranijalnog krvarenja, objavljeno je u časopisu JAMA Neurology.

Nova generacija oralnih antikoagulansa smanjuje rizik intrakranijalnog krvarenja

Dosadašnje studije ukazuju na smanjeni rizik od intrakranijalnog krvarenja prilikom korištenja nove generacije antikoagulansa, no nije utvrđeno je li učinkovitost svih lijekova nove generacije jednaka. Ova je meta analiza stoga procijenila stope intrakranijalnog krvarenja kod svakog pojedinog lijeka. U studijama su od antikoagulasna nove generacije korišteni dabigatran etexilat mesilat, rivaroxaban i apixaban.

Glavna mjera ishoda bio je incident intrakranijalnog krvarenja povezanog s pojedinim novim antikoagulansom u usporedbi s njegovim paralelama i s ostalim lijekovima nove generacije, a izražena je omjerom izgleda.

U šest studija bio je uključen 57 491 pacijent. Antikoagulansi nove generacije značajno su smanjili rizik intrakranijalnog krvarenja u odno su na stariju generaciju lijekova (OI = 0.49; 95% CI, 0.36-0.65). Svaki od 3 lijeka smanjio je rizik intrakranijalnog krvarenja, bez značajne razlike među njima.

Fibrilacija atrija (FA) značajno povećava rizik moždanog udara. Standardna terapija antagonistom vitamina K, varfarinom, ima mnoga ograničenja i nuspojave.

Antikoagulansi nove generacije uključuju direktne inhibitore trombina, primjerice dabigatran eteksilat i inhibitore faktora Xa, primjerice rivaroksaban. Učinak ovih lijekova ne zahtjeva učestalo laboratorijsko praćenje parametara koagulacije te se time povećava suradnja (engl. complience). Smjernice Europskog kardiološkog društva za liječenje atrijske fibrilacije iz kolovoza 2012. godine daje prednost primjeni novih oralnih antikoagulansa u usporedbi s antagonistima vitamina K.

VEZANI SADRŽAJ > <