x
x

Nove europske smjernice za plućnu emboliju

  prof. dr. sc. Luka Zaputović

  29.12.2014.

Nove europske smjernice za plućnu emboliju — uloga novih oralnih direktnih antikoagulansa, objavljene su u časopisu Cardiologia Croatica.

Nove europske smjernice za plućnu emboliju
Europsko kardiološko društvo (ESC) je nedavno objavilo treće izdanje smjernica za plućnu emboliju, podržanih od Europskog respiratornog društva. Mnoge činjenice i dokazi zadržani su iz ranijeg izdanja smjernica, ali su sustavno prikazani vrlo važni novi podatci i dokazi, posebno o liječenju i prevenciji VTE-a novim oralnim direktnim antikoagulansima.

Pojam venski tromboembolizam (VTE) obuhvaća duboku vensku trombozu (DVT) i plućnu emboliju (PE). VTE predstavlja treću najčešću kardiovaskularnu bolest s godišnjom učestalošću od 100-200 slučajeva na 100.000 stanovnika. Posljedice mogu biti fatalne ili vode u kroničnu bolest, a često se mogu prevenirati.

Europsko kardiološko društvo (ESC) je nedavno objavilo treće izdanje smjernica za PE, podržanih od Europskog respiratornog društva. Mnoge činjenice i dokazi zadržani su iz ranijeg izdanja smjernica, ali su sustavno prikazani vrlo važni novi podatci i dokazi, posebno o liječenju i prevenciji VTE-a novim oralnim direktnim antikoagulansima (NOAK). Opisani su glavni rezultati kliničkih ispitivanja faze III s NOAK-ima u liječenju akutne faze i daljnjoj terapiji standardnog trajanja, a također i u dugotrajnoj primjeni. Ovi rezultati jasno upućuju da NOAK-i u usporedbi s uobičajenom standardnom terapijom heparinom i antagonistima vitamina K, nisu inferiorni u smislu učinkovitosti, a izgleda da su sigurniji, posebno uzimajući u obzir rizik većih krvarenja.

Na osnovu sadašnjih dokaza i stalno rastućeg praktičnog iskustva, NOAK-e treba ozbiljno uzeti u obzir kao moguću alternativu standardnoj terapiji VTE-a te primjenjivati u skladu s preporukama opisanim u praktičnom vodiču Europskog ritmološkog društva

10th Congress of the Croatian Cardiac Society with International Participation

Cardiologia Croatica
2014;9(9-10):333.

VEZANI SADRŽAJ > <