x
x

Elektromagnetska terapija za liječenje venskih ulkusa na nozi

  Prof. dr. sc. Livia Puljak, dr. med., Hrvatsko katoličko sveučilište

  15.07.2015.

Nema dovoljno dokaza da elektromagnetska terapija ubrzava cijeljenje venskih ulkusa na nozi, odnosno učinak te terapije je nejasan, objavljeno je u Cochraneovom sustavnom pregledu.

Elektromagnetska terapija za liječenje venskih ulkusa na nozi

Venski ulkusi na nogama (javljaju se kao otvorene rane) mogu nastati zbog začepljenja ili propadanja vena na nogama. Pritisak na nogu (kompresija) u obliku zavoja ili posebnih čarapa može pomoći u zacjeljivanju većine tih ulkusa. Ponekad se pacijentima nudi i elektromagnetska terapija.

Elektromagnetska terapija nije oblik zračenja niti primjena topline nego uporaba elektromagnetskih polja s ciljem poticanja cijeljenja rane.

Analiza kliničkih pokusa provedena u okviru ovog Cochrane sustavnog pregleda pokazuje da nema visoko-kvalitetnih dokaza o tome da li elektromagnetska terapija ubrzava cijeljenje venskih ulkusa na nozi i da je učinak te terapije nejasan. U sustavni pregled bile su uključene 3 studije loše kvalitete s ukupno svega 94 ispitanika.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr