x
x

Konzumacija orašastih plodova u trudnoći smanjuje rizik razvoja alergije u djece

  David Čičić, dr. med.

  08.01.2014.

Žene koje konzumiraju kikiriki i orašaste plodove za vrijeme trudnoće mogu smanjiti vjerojatnost razvoja alergije na te plodove u svoje djece, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics.

Konzumacija orašastih plodova u trudnoći smanjuje rizik razvoja alergije u djece
Pedijatrijske smjernice dugo godina su preporučivale izbjegavanje kikirikija i orašastih plodova u prve tri godine života, a neki stručnjaci su preporučivali izbjegavanje ovih plodova u trudnoći. Ove preporuke nedavno su odbačene zbog nedostatka dokaza koji bi ih podupiraliKonzumacija orašastih plodova u trudnoći smanjuje rizik razvoja alergije u djece.

Prema istraživanju, među ženama koje su u trudnoći konzumirale kikiriki i orašaste plodove barem pet puta tjedno, opažen je 42% manji rizik za razvoj alergije na kikiriki ili orašaste plodove u njihovih potomaka. Daljnjom analizom je opaženo da je smanjenje rizika ograničeno na djecu, čije majke nisu alergične na kikiriki ili orašaste plodove. Djeca tih majki imala su 69% manji rizik za razvoj alergije, ako su majke u trudnoći konzumirale kikiriki i orašaste plodove najmanje pet puta tjedno. S druge strane, iako statistički neznačajno, djeca majki koje su alergične na kikiriki ili orašaste plodove imala su veći rizik za razvoj alergije.

Autori smatraju da rezultati ovog istraživanja podupiru hipotezu da rano izlaganje alergenima povećava vjerojatnost razvoja tolerancije i prema tome smanjuje rizik za razvoj alergije u djece. Također, ovi rezultati podupiru nedavnu odluku o ukidanju preporuke da žene trebaju izbjegavati kikiriki i orašaste plodove za vrijeme trudnoće i dojenja. Potrebna su dodatna istraživanja, koja bi potvrdila ove rezultate, dodaju autori istraživanja.

Alergija na kikiriki zahvaća 1%-2% populacije razvijenog svijeta, a tipično se ispoljava već u ranom djetinjstvu. Često je preklapanje s alergijom na orašaste plodove, a sličan je i prirodni tijek bolesti, s perzistencijom alergije u odrasloj dobi 80%-90%. Zbog toga se ove dvije alergije uglavnom razmatraju zajedno. Pedijatrijske smjernice dugo godina su preporučivale izbjegavanje kikirikija i orašastih plodova u prve tri godine života, a neki stručnjaci su preporučivali izbjegavanje ovih plodova u trudnoći. Ove preporuke nedavno su odbačene zbog nedostatka dokaza koji bi ih podupirali.