x
x

Probiotici i prebiotici mogli bi pomoći kod sindroma kroničnog umora

  28.08.2016.

Sindrom kroničnog umora predstavlja skupinu simptoma poput konstantnog osjećaja umora i neispavanosti, bolova u zglobovima i mišićima, grlobolju i glavobolju. S obzirom da se osobe s ovim poremećajem često žale i na probavne tegobe, skupina stručnjaka s poznatog američkog Sveučilišta Cornell odlučila je ispitati ulogu crijevne mikrobiote kod sindroma kroničnog umora.

Probiotici i prebiotici mogli bi pomoći kod sindroma kroničnog umora
Neravnoteža crijevne mikrobiote, koja se primjećuje kod sindroma kroničnog umora, potencijalno potiče razvoj tzv. sindroma propusnog crijeva i doprinosi razvoju simptoma kroničnog umora.


U istraživanju je sudjelovalo 48 osoba s kroničnim umorom i 39 zdravih osoba, a od ovih ispitanika uzeti su uzorci stolice i krvi. 

Analize prikupljenih uzoraka stolice pokazale su da je sastav crijevne mikrobiote kod osoba sa sindromom kroničnog umora bio manje raznolik nego kod zdravih ispitanika, a ovo se najviše odnosilo na smanjenje brojnosti bakterija odjeljka Firmicutes. Općenito, primijećen je i manji udio bakterija povezanih s protuupalnim i veći udio bakterija povezanih s upalnim učinkom. 

Nadalje, u uzorcima krvi ispitanika s kroničnim umorom zapažene su povećane razine specifičnih pokazatelja upale koji mogu ukazivati na bakterijsku translokaciju, odnosno, prolaženje bakterija kroz stjenku crijeva. 

Tako su autori zaključili kako neravnoteža crijevne mikrobiote, koja se primjećuje kod sindroma kroničnog umora, potencijalno potiče razvoj tzv. sindroma propusnog crijeva i doprinosi razvoju simptoma kroničnog umora. 

VEZANI SADRŽAJ > <