x
x

Profilaktička mastektomija

  20.06.2014.

Žene trebaju biti svjesne stvarnog rizika za obolijevanje od raka dojke i ograničenja postojećih dokaza pri razmatranju profilaktičke mastektomije, objaveljno je na stranicama Hrvatskog Cochraneovog ogranka.

Profilaktička mastektomija
Kod žena koje su imale rak jedne dojke, odstranjivanje druge dojke može smanjiti pojavu raka u drugoj dojci, ali je nedovoljno dokaza da to povećava šansu za preživljenjem.

Kirurško uklanjanje obiju dojki kao preventivno djelovanje na rak dojke (obostrana profilaktička mastektomija – BPM – od eng. Bilateral Prophylactic Mastectomy) može smanjiti pojavu raka dojke i poboljšati ishode preživljenja kod žena s visokim rizikom za obolijevanje od raka dojke, ali su studije opisale metodološka ograničenja.

Nakon BPM-a, većina žena je zadovoljna svojom odlukom, ali manje zadovoljna kozmetičkim rezultatom i izgledom tijela. Mnoge procedure zahtijevaju dodatne operacije. Kod većine žena se smanji zabrinutost zbog mogućeg obolijevanja, ali, budući da je moguće precijeniti rizik za obolijevanje, moraju znati stvarni rizik ukoliko razmatraju BPM.

Kod žena koje su imale rak jedne dojke (i koje su pod većim rizikom od razvijanja primarnog raka u drugoj) odstranjivanje druge dojke (kontralateralna profilaktička mastektomija – CPM – od eng. Contralateral Prophylactic Mastectomy) može smanjiti pojavu raka u drugoj dojci, ali je nedovoljno dokaza da to povećava šansu za preživljenjem.

VEZANI SADRŽAJ > <