x
x

Dan narcisa - prevencija i rano otkrivanje raka dojke

  22.03.2014.

Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjene narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ove će se godine Dan narcisa obilježiti u subotu, 22. ožujka 2014. diljem Hrvatske, a središnja akcija održat će se na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Dan narcisa - prevencija i rano otkrivanje raka dojke

Prema podacima Registra za rak (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Hrvatskoj. U Hrvatskoj u 2011.godini zabilježene su 2094 nove bolesnice (stopa 94,4/100.000). Rak dojke je i vodeći uzrok smrti zbog raka u žena, od kojeg su 2011. godine umrle 894 žene (stopa 40,3/100.000). Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a u sljedećim se godinama može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih. Broj oboljelih i umrlih žena od raka dojke raste s dobi, osobito iznad 45. godine života.

Spriječiti rak dojke nažalost nije moguće pa je stoga vrlo važno što ranije otkriti bolest. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izlječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr