x
x

Postoji li povezanost komplikacija rane trudnoće s biometeorološkom prognozom?

  22.08.2023.

Utjecaj vremena na dobrobit ljudi i zdravlje je odavno primijećeno i kao takvo, bilo je predmet interesa medicinskih stručnjaka i laika kroz povijest čovječanstva. Studije u ovom polje proizvele su novu znanstvenu disciplinu, biometeorologiju. Ovaj rad objavljen u Acta clinica Croatica istražuje je povezati komplikacije rane trudnoće s biometeorološkim uvjetima.

Postoji li povezanost komplikacija rane trudnoće s biometeorološkom prognozom?

Cilj ovoga istraživanja bio je povezati komplikacije rane trudnoće (spontani pobačaj i izvanmaternična trudnoća) do 12. tjedna gestacije s biometeorološkim uvjetima, očekujući veći broj incidenata u uvjetima nepovoljne biometeorološke prognoze.

Provedeno je retrospektivno opservacijsko istraživanje koristeći medicinske podatke Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh i meteorološke podatke Državnoga hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu. Zabilježen je broj hitnih pregleda na Klinici za ginekologiju i porodništvo tijekom 2017. godine. Dani s pet ili više pregleda su zabilježeni, a zabilježen je i broj spontanih pobačaja i izvanmaterničnih trudnoća. Informacije o biometeorološkoj prognozi za obrađene dane su dodane prikupljenoj bazi podataka.

Rezultati nisu pokazali statistički značajnu razliku između skupina određenih biometeorološkom prognozom u broju spontanih pobačaja i izvanmaterničnih trudnoća. Statistički značajne rezultate nisu pokazali ni očekivani porast broja komplikacija s lošijom biometeorološkom prognozom ili smanjen broj komplikacija povezanih s boljom biometeorološkom prognozom. Retrospektivna analiza nije pokazala povezanost posjeta hitnom prijmu s vremenskim prilikama, stoga ni povezenost komplikacija rane trudnoće s vremenskim uvjetima. Međutim, drugačiji rezultati se mogu dobiti u budućim istraživanjima. S obzirom na veliku i kvalitetnu bazu podataka prikupljenu u ovom istraživanju daljnja nastojanja u istraživanju povezanosti ginekološke patologije i vremenskih uvjeta uvelike su olakšana.

Egon Kruezi, Dubravko Habek, Ana Luetić, Ingrid Marton, Matija Prka, Lidija Srnec, Dunja Plačko-Vršnak, Vesna Košec, Krunoslav Kuna