x
x

Novi Medix: Poremećaji mokrenja u starijoj životnoj dobi

  05.05.2017.

Tegobe mokrenja vrlo su česte u starijoj životnoj dobi, uzrok su smanjenja kvalitete života i morbiditeta bolesnika te čine znatan medicinski, socijalni i ekonomski problem. S obzirom na trend starenja populacije, može se očekivati da će u budućnosti broj bolesnika s tegobama mokrenja biti sve veći.

Novi Medix: Poremećaji mokrenja u starijoj životnoj dobi

Građani nemaju dovoljno informacija o odgovarajućoj pomoći, prevenciji, liječenju i zbrinjavanju poremećaja mokrenja, a o problemu nerado govore, što rezultira često neadekvatnim liječenjem i brojnim komplikacijama.

U osam state of the art članaka i četiri osvrta, vodeći stručnjaci hrvatske medicine donose pregled suvremenih spoznaja koje se odnose na dio česte, svakodnevne kazuistike u liječenju poremećaja mokrenja, ne samo u praksi liječnika opće medicine, već i kolega brojnih drugih specijalizacija. Opisani su uzroci i načini liječenja poremećaja mokrenja u muškaraca, zbrinjavanje prekomjerno aktivnoga mokraćnog mjehura i tegoba uzrokovanih manjkom estrogena u žena u postmenopauzi, neinvazivni pristupi u liječenju stresne urinarne inkontinencije, prolapsa organa male zdjelice i vaginalne atrofije u žena te zbrinjavanje poremećaja mokrenja u teško oboljelih bolesnika koji zahtijevaju palijativnu skrb. Tema je zaokružena prikazom novih smjernica antimikrobnoga liječenja i profilakse infekcija mokraćnoga sustava i prostatitisa te uvjeta Pravilnika o ortopedskim pomagalima HZZO-a za ostvarivanje prava na pomagala za inkontinenciju.

Dopunjene smjernice antimikrobnoga liječenja i profilakse infekcija mokraćnoga sustava i prostatitisa
Višnja Škerk, Alemka Markotić

Dobroćudna hiperplazija prostate i simptomi donjega urinarnog trakta (LUTS)
Tvrtko Hudolin, Ahmad El-Saleh, Željko Kaštelan

Inkontinencija mokraće u muškaraca
Mirko Bakula, Sandra Nađ Škegro, Željko Kaštelan

Andrologija u urologiji – kako poboljšati erektilnu disfunkciju u starijoj životnoj dobi
Dinko Hauptman

Dijagnostika i liječenje prekomjerno aktivnoga mokraćnog mjehura (PAMM)
Slavko Orešković

Hormonsko nadomjesno liječenje i poremećaji mokrenja
Marina Šprem Goldštajn

Erbijev YAG laser za liječenje stresne urinarne inkontinencije
Zdenko Vižintin, Ivan Fistonić

Inkontinencija u palijativnoj skrbi – očuvajmo dostojanstvo do kraja života
Vjekoslava Amerl Šakić