x
x

HPV i enigma Buschke-Löwenstein: bolje spriječiti nego liječiti!

  26.07.2013.

Unutar skupine spolno prenosivih bolesti (STI, sexually transmitted infections) danas više ne govorimo samo o šiljastim kondilomima, već o čitavom spektru kliničkih promjena koje nazivamo HPV-genitalnim infekcijama koje se klinički mogu manifestirati i kao gigantski kondilom Buschke-Löwenstein (BL).

HPV i enigma Buschke-Löwenstein: bolje spriječiti nego liječiti!

BL je „semimaligna“ neoplazma, klinički vrlo impresivnog izgleda i dimenzija, karkateristično lokalizirana u području vanjskog genitala i perianalne regije oba spola. Najčešće se pojavljuje u osoba generativne dobi; dvije trećine opisanih bolesnika je mlađe od 50 godina, a rijetki su slučajevi u dječjoj dobi, kao i u starijoj životnoj dobi. Opaža se tendencija recidivima, kao i formiranje perianalnih fistula s drenažom purulentnog sadržaja.

U većini slučajeva glavni uzrok nastanka BL je HPV tipa niskog rizika (najčešće 6 i 11), no, u rijetkim slučajevima uzrok može biti i HPV tipa visokog rizika (najčešće 16 i 18) što predstavlja poseban rizik.

Određivanje HPV DNA dijagnostički je najbitnije u smislu egzaktne dijagnostike BL s obzirom na nedvosmisleno etiološko značenje ovog virusa u pojavi BL. Potrebno je provesti i patohistološku dijagnostiku s obzirom na maligni potencijal BL. Standardni terapijski pristup je radikalna kirurška ekscizija.

Uz kirurško liječenje, moguća je i terapija lokalnim imunomodulatorom (imikvimod), lokalna primjena citostatika, kao i sustavna primjena rekombinantnog interferona, no, za sada ne postoje uniformne terapijske smjernice pa liječenje ovisi o izraženosti promjena, dostupnosti lijeka i iskustvu terapeuta. S obzirom na sve navedeno, kao i na dostupnost cjepiva protiv HPV-infekcija, danas je HPV cijepljenje oba spola ozbiljan pomak koji značajno unaprjeđuje pristup ovom problemu.

Mihael Skerlev, Suzana Ljubojević

Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Rad prezentiran na 5. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, travanj, 2013.

VEZANI SADRŽAJ > <