x
x

Hrvatski Dan mimoza - Dan borbe protiv raka vrata maternice

  18.01.2015.

Hrvatska liga protiv raka koja je prošle godine obilježila 45 godinu od svog osnutka, osnovala je i ustrojbeni oblik-udrugu „Zdravka“ za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Hrvatski Dan mimoza - Dan borbe protiv raka vrata maternice
Prema podacima Registra za rak (HZJZ), od ove vrste karcinoma godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 350 žena, umre ih oko 100.

Glavni razlozi osnivanja ove udruge jest činjenica sve veće pojavnosti spolno-prenosivih infekcija ponajprije humanog papiloma virusa (HPV-a) kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice.

Odmah po osnivanju udruge „Zdravka“ osmislili smo javno-zdravstvenu kampanju „Budi Zdrav(k)a“ u kojoj je glavni temelj akcijski plan edukacije koji se u osnovnim crtama sastoji od sustavne javne naobrazbe, ponajprije mladih djevojaka i mladića o načinima zaštite od spolno-prenosivih infekcija, posebice HPV-a kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice.

Isto tako u edukacijske postavke stavili smo i osnovne spoznaje o raku vrata maternice; načinu nastanka, prevenciji, načinu otkrivanja, potrebi odlaska na redovite ginekološke preglede, načinima liječenja i oblicima psihološke potpore u različitim fazama bolesti kao i na educiranost mladeži o načinima zaštite od spolno-prenosivih infekcija.

Autor: Mary Novosel, dipl. novinar

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr