x
x

Besplatno, anonimno testiranje na spolno prenosive bolesti PCR-om iz urina!

  15.09.2017.

Besplatno testiranje na klamidiju i mikoplazmu - program probira za studentice i studente Grada Zagreba (u dobi od 18 do 24 godine)

Besplatno, anonimno testiranje na spolno prenosive bolesti PCR-om iz urina!

Spolno-prenosive infekcije (SPI) su puno češće nego što pretpostavljate. Među najčešće uzročnike SPI ubrajaju se klamidija i mikoplazma, bakterije koje se prenose spolnim kontaktom.

Znakovi i simptomi infekcije znaju biti nejasni ili izostaju, posebno često kod djevojaka, pa je važno da se testirate ako ste mlađi od 25 godina.

Infekcije izazvane ovim bakterijama lako se liječe antibioticima, ali neliječene infekcije mogu ostaviti teške posljedice, koje uključuju:

  • nepovratno oštećenje reproduktivnih organa u oba spola, što može za posljedicu imati neplodnost (nemogućnost začeća - sterilitet), ali i ektopičnu trudnoću (opasnu trudnoću po život trudnice, nastalu izvan maternice);

  • prerano rođenje djeteta koje može izazvati zdravstvene poteškoće te biti opasno i za majku i za dijete. Bakterije se mogu na dijete proširiti i tijekom poroda i dovesti do infekcije oka i pluća novorođenčeta.

Uzorkovanje je vrlo jednostavno i bezbolno, a sve detalje i gdje se javiti možete pronaći u  letku NZJZ A. Štampar.

Služba za kliničku mikrobiologiju – Referentni centar za dijagnostiku spolno-prenosivih infekcija MZ RH i Služba za školsku i adolescentnu medicinu

VEZANI SADRŽAJ > <