x
x

Uloga obiteljske medicine u prevenciji i liječenju spolno prenosivih bolesti

  21.05.2011.

Spolno prenosive infekcije danas imaju višestruko značenje u kontekstu morbiditeta i mortaliteta cjelokupne populacije te tako i u svakodnevnom radu liječnika obiteljske medicine.

Uloga obiteljske medicine u prevenciji i liječenju spolno prenosivih bolesti

Liječnik obiteljske medicine kao medicinski stručnjak koji pruža cjelovitu zdravstvenu zaštitu kako pojedincu tako i cjelokupnoj obitelji zasigurno je stručnjak koji je neizostavan u zbrinjavanju ovog ne samo zdravstvenog već i javnozdravstvenog problema.

U današnjem kontekstu svakodnevnog rada liječnika obiteljske medicine uzročnici spolno prenosivih infekcija su različite vrste mikroorganizama; bakterije, virusi, paraziti i protozoe. Uz i dalje prisutne uzročnike klasičnih spolnih bolesti (sifilis, gonoreja) veliku pozornost liječnika obiteljske medicine zahtijevaju najčešće i najznačajnije spolno prenosive infekcije današnjice uzrokovane Chlamydiom trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Humanim pappilomavirusom, Herpes simplex virusom tipa 2, virusom hepatitisa B te HIV-om.

Aktualna uloga liječnika obiteljske medicine obzirom na nastalu promjenu u uzročnicima spolno prenosivih infekcija je da specifičnim znanjima na vrijeme prepozna i započne s liječenjem spolno prenosivih infekcija.

Koristeći komprehenzivni pristup u zbrinjavanju kako pojedinca tako i cjelokupne obitelji neizmjerno je važno na vrijeme prepoznati kako simptomatske tako posebno i asimptomatske kliničke slike spolno prenosivih infekcija. U tom kontekstu rano prepoznavanje spolno prenosivih infekcija danas najčešćim bakterijama i virusima od velike je koristi u čuvanju reproduktivnog zdravlja žena i muškaraca.

Prepoznavanje asimptomatskih kliničkih slika nespecifičnog uretritisa i cervicitisa od velike je koristi u prevenciji, liječenju i čuvanju reproduktivnog zdravlja i žena i muškaraca. Prepoznavanje i adekvatno liječenje kroničnog bakterijskog prostatitisa kao i liječenje sindroma kronične boli u zdjelici od velike su koristi i neizmjerne važnosti u skrbi za muškarce koji su neizostavni dio cjelokupne populacije za koju skrbi liječnik obiteljske medicine.

Kompleksnost problema, učestalost različitih uzročnika spolno prenosivih infekcija i različite i specifične potrebe pojedinih dijelova populacije razlogom su neophodnosti interdisciplinarnog pristupa u rješavanju ovog zdravstvenog i javnozdravstvenog problema pri čemu liječnik obiteljske medicine treba biti neizostavni dio ovog tima.

Predavanje održano na 3. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, svibanj 2011. godine

VEZANI SADRŽAJ > <