x
x

Interferon poboljšava preživljenje oboljelih od melanoma

  27.06.2013.

Budući je interferon alfa jedini odobreni lijek za uporabu nakon kirurgije visoko-rizičnih melanoma, nužno je uložiti napore kako bi se prepoznali pacijenti kojima bi terapija interferonom alfa mogla najviše koristiti, kako bi se izbjegao nepotrebni razvoj nuspojava u osoba kojima takvo liječenje ne bi bilo korisno. Trenutno se provode istraživanja u kojima se ispituje učinak kombinacije interferona s drugim novim lijekovima na produljenje očekivanog trajanja života u osoba s visoko-rizičnim melanomom.

Interferon poboljšava preživljenje oboljelih od melanoma
Liječenje interferonom nakon operacije poboljšava preživljenje osoba s visoko-rizičnim melanomom. U prosjeku je toksičnost povezana s primjenom interferona (nuspojave kao što su vrućica i umor) bila ograničena, i nuspojave bi nestale završetkom liječenja

Kožni melanom je jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma kože, i njegova učestalost se povećava u svim zapadnim zemljama. Osim toga, melanom se ubraja u solidne tumore koji su najotporniji na liječenje kemoterapijom, što znači da je prognoza osoba čiji se karcinom proširio po tijelu (bolest s udaljenim metastazama) vrlo loša, jer svega 10% oboljelih preživi dulje od 5 godina.

Nakon kirurškog uklanjanja primarnog tumora, ako nema udaljenih metastaza, osobe oboljele od melanoma imaju različitu prognozu. Između 40 i 90% pacijenata nakon pet godina i dalje su živi. Stoga se predlaže uvođenje dodatne terapije nakon operacije kako bi se smanjio rizik od smrti u osoba s visoko-rizičnim melanomom, koji su imali agresivniji tumor prema patološkim osobinama kao što su debljina primarnog tumora i zahvaćenost regionalnih limfnih čvorova (stupanj bolesti).

Jedini spoj koji je pokazao određeni pozitivni terapijski učinak u ovoj skupini pacijenata je interferon alfa, protein koji proizvode ljudski makrofazi (jedna vrsta bijelih krvnih stanica) i koji je poznat po svojoj protuvirusnoj i protutumorskoj aktivnosti.

U ovom Cochrane sustavnom pregledu analizirani su podatci iz 18 randomiziranih kontroliranih ispitivanja, u koje je uključeno više od 10.000 ispitanika, i u kojima je ispitana hipoteza da liječenje interferonom može poboljšati preživljenje osoba oboljelih od melanoma koji imaju visok rizik od širenja nakon kirurškog uklanjanja tumora.

Iako sve analizirane studije nisu pokazale korist u smislu preživljenja za pacijente liječene interferonom, kombinacija svih dostupnih dokaza je pokazala da liječenje interferonom nakon operacije poboljšava preživljenje osoba s visoko-rizičnim melanomom. U prosjeku je toksičnost povezana s primjenom interferona (nuspojave kao što su vrućica i umor) bila ograničena, i nuspojave bi nestale završetkom liječenja. Budući je interferon alfa jedini odobreni lijek za uporabu nakon kirurgije visoko-rizičnih melanoma, nužno je uložiti napore kako bi se prepoznali pacijenti kojima bi terapija interferonom alfa mogla najviše koristiti, kako bi se izbjegao nepotrebni razvoj nuspojava u osoba kojima takvo liječenje ne bi bilo korisno. Trenutno se provode istraživanja u kojima se ispituje učinak kombinacije interferona s drugim novim lijekovima na produljenje očekivanog trajanja života u osoba s visoko-rizičnim melanomom.

VEZANI SADRŽAJ > <