x
x

Najava Euromelanoma dana

  21.04.2018.

U Hrvatskoj je prema podacima za 2015. godinu od melanoma oboljelo 649 osoba pa je nužno stalno upozoravati građane na pravilno ponašanje na suncu, redovit samopregled kože te na odlazak liječniku u slučaju bilo kakve zabrinutosti zbog sumnjivih madeža, istaknuto je u srijedu na predstavljanju ovogodišnje javnozdravstvene kampanje u povodu Euromelanoma dana posvećenog ranom otkrivanju melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože.

Najava Euromelanoma dana

 

 

Zadnje tri godine se znatno povećava broj bolesnika i broj oboljelih u najranijoj fazi, kada petogodišnje preživljenje iznosi 90% i kada se ne očekuju komplikacije bolesti.

Kao i kod gotovo svih zloćudnih tumora, pravovremeno otkrivanje bolesti povećava izglede za uspjeh liječenja.

U Hrvatskoj se na 100000 stanovnika bilježi 15,4 oboljela te da je po zastupljenosti to u muškaraca deveta, a u žena deseta zloćudna bolest.

Od melanoma češće obolijevaju stariji muškarci i mlađe žene, što stručnjaci pripisuju većem izlaganju zračenju u solarijima te upozoravaju kako je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj je to dopušteno i mlađima od 18 godina.

Bolest u 51% slučajeva ostaje lokalizirana, a u liječenju uznapredovale bolesti imunološka terapija bitno poboljšava izglede za preživljenje oboljelih i utječe na kvalitetu njihova života. 
Neprimjereno izlaganje suncu, osobito od djetinjstva, dugoročno izaziva mnogobrojne posljedice, uključujući i pojavu zloćudnih tumora.

S druge strane, pravilna zaštita od najranije dobi dugoročno čini kožu zdravom i vitalnom.

Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma.

U sklopu Euromelanoma dana ove godine su predviđene dvije akcije - 26. travnja akcija pregleda kože saborskim zastupnicima kako bi se potaknula javno svijest o tome, a od 31. svibnja do 2. lipnja trajat će akcija pregleda kože na otoku Hvaru, u gradovima Hvaru, Jelsi i Starome Gradu.

Euromelanoma