x
x

Melanom i smrtnost mlađih muškaraca

  Ivan Gudelj, mag. pharm

  25.07.2013.

Stopa smrtnosti od melanoma je 55% viša u muškaraca u adolescenciji nego žena u istim godinama, objavljeno je u časopisu JAMA Deermatology.

Melanom i smrtnost mlađih muškaraca

Mnoge ranije studije su također pokazale da žene kojima je dijagnosticiran melanom imaju veću šansu preživjeti od muškaraca. To je najvećim dijelom objašnjavano činjenicom da su kod žena većinom prisutni tanji tumori koje je onda lakše liječiti te činjenicom da starije žene češće odlaze na preventivne liječničke pretrage.

U ispitivanje je bilo uključeno 26107 muškaraca u dobi od 15 do 39 godina s primarnim melanomom kože. Ispitanici su praćeni 7,5 godina te je zabilježeno 1561 smrti uzrokovanih melanomom. Iako je bilo više oboljelih žena nego muškaraca, 64% umrlih su bili muškarci.

Rezultati ove studije su dodatan čvrst dokaz kako postoji biološki mehanizam koji pridonosi razlici među spolovima u stopi preživljenja oboljelih od melanoma, posebno zato što ne postoje značajne razlike u životnim navikama između mladih muškaraca i žena, kao ni u učestalosti posjeta liječniku. Činjenica da su biološki mehanizmi ono što leži u osnovi spolne razlike, govori u prilog k tome da je melanom bolest uzrokovana s više čimbenika.

Studija navodi kako su novootkriveni melanomi kod muškaraca već u ranoj fazi gušći i u uznapredovaloj fazi od onih dijagnosticiranih u žena. Time se postavlja pitanje je li povećana smrtnost muškaraca možda posljedica propusta u dijagnostici u ranoj fazi melanoma. Ipak, postoje naznake da su žene s melanomima debljim od 4 mm imale veće šanse za preživljenje od suprotnog spola s istom debljinom tumora.

Dosadašnje kampanje o prevenciji melanoma većinom su bile usmjerene prema ženama koje učestalo odlaze u solarij, no sada je jasno kako kampanje treba usmjeriti prema oba spola; posebno naglašavajući važnost redovitih pregleda i odlazaka liječniku. Liječnici bi također trebali pomnije pratiti svaku promjenu na koži svojih pacijenata te djelovati na vrijeme, kada su šanse za izlječenjem još uvijek velike.