x
x

11. javnozdravstveni projekt "Djeluj sada": prevencija tumora kože

  25.05.2018.

U nedjelju će na zagrebačkom Europskom trgu građani od 10 do 18 sati imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati se s dermatolozima i onkolozima o prevenciji tumora kože.

11. javnozdravstveni projekt "Djeluj sada": prevencija tumora kože

Uz to, djeca će moći naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca.

Akciju u sklopu 11. javnozdravstvenog projekta "Djeluj sada" organiziraju Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem", Klinikom za kožne i spolne bolesti te Klinikom za tumore Kliničkoga bolničkog centra Sestre milosrdnice, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkoga bolničkog centra Zagreb te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

2015. godine je u Hrvatskoj bilo ukupno 649 oboljelih od melanoma, od toga 362 muškarca i 287 žena.

U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10%.

Broj novooboljelih žena gotovo je jednak broju u 2014. godini, ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca, s 305 u 2014. na 362 u 2015. godini.

Melanom je već drugu godinu zaredom na devetome mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih.

Iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje