x
x

Postoji li rizik za raka kože od UV sušilica laka za nokte?

  08.04.2023.

Rezultati studije nedavno objavljene u časopisu Nature Communications sugeriraju da bi zračenje iz ultraljubičastih (UV) sušilica laka za nokte moglo izazvati smrt stanica i potaknuti molekularne promjene povezane s rakom u ljudskim stanicama. Ova otkrića izazivaju zabrinutost u pogledu sigurnosti česte uporabe ovih sušilica laka za nokte.

Postoji li rizik za raka kože od UV sušilica laka za nokte?

Ova je studija pokazala da zračenje ljudskih i mišjih staničnih linija korištenjem UV sušilica laka za nokte rezultira oštećenjem DNK i mutacijama genoma.

U studiji su ljudske i mišje stanice bile izložene zračenju UV sušila laka za nokte. Izlaganje stanica kože ljudi i miševa UVA svjetlu tijekom 20 minuta rezultiralo je smrću 20% - 30% stanica; tri uzastopne sesije od 20 minuta rezultirale su smrću 65% - 70% stanica. Dodatno, preživjele stanice pretrpjele su oksidativno oštećenje njihove DNK i mitohondrija, s mutacijskim obrascima sličnim onima koji se vide kod raka kože, izvijestili su istraživači sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu.

UV lampe za nokte obično se koriste za sušenje i stvrdnjavanje formula gela za nokte. Često se nazivaju "mali solariji", ovi uređaji emitiraju UVA zračenje, koje je Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala kao karcinogen grupe 1. UVA i UVB glavni su pokretači melanoma i karcinoma keratinocita (karcinoma bazalnih stanica i karcinoma skvamoznih stanica). UVA valne duljine koje se obično koriste u sušilicama za nokte mogu prodrijeti u sve slojeve epidermisa, potencijalno utječući na matične stanice u koži.

Bilo nekoliko izvješća o slučajevima pacijenata s poviješću manikure s gelom uz korištenje UV sušila laka za nokte koji su kasnije razvili karcinom pločastih stanica na dorzalnim stranama ruku, prstima i noktima, te članaka koji opisuju visoke emisije UV zraka iz sušila za lak za nokte, ali izravna povezanost između UV sušilica i razvoja raka kože bila je slaba.

Rezultati ove studije, u kombinaciji s prethodnim izvješćima o slučajevima koji upućuju na razvoj raka kože nakon korištenja UVA sušila, izazivaju zabrinutost u pogledu sigurnosti ovih često korištenih uređaja. Studija ne pruža izravne dokaze o povećanom riziku od raka kod ljudi, ali nalazi studije i prethodni dokazi snažno upućuju na to da zračenje koje emitiraju UV sušilice za nokte može uzrokovati rak ruku i da UV nokti sušilice za poliranje, slične solarijima, mogu povećati rizik od rane pojave raka kože.

Studija nije provedena in vivo, na ljudskim bićima, pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se znalo u kojoj bi dozi i učestalosti bile potrebne manikure s gelom za izazvane štetnih posljedica. Međutim, za ljude koji redovito rade gel manikuru koja uključuje UV sušenje noktiju, preporučuje se nanošenje kreme za sunčanje širokog spektra za zaštitu dorzalnih strana ruku, vrhova prstiju i kože oko noktiju ili nošenje rukavica za zaštitu od UV zračenja.

Izvor: Medscape