x
x

Nastavak javnozdravstve akcije ranog otkrivanja melanoma na hrvatskim otocima

  04.07.2023.

Izravno izlaganje suncu povećava mogućnost pojave melanoma, čija je incidencija u porastu. Iz tog razloga nastavlja se s javnozdravstvenom akcijom ranog otkrivanja melanoma koja će se ovo ljeto održati na otoku Korčuli.

Nastavak javnozdravstve akcije ranog otkrivanja melanoma na hrvatskim otocima

Prema procjenama Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, prema incidenciji melanoma Hrvatska se nalazi na 17. mjestu od 27 zemalja EU, međutim na četvrtom smo mjestu po smrtnosti. Melanom se najčešće pojavljuje u dobi od 50 godina i kasnije i češće kod muškaraca, osim u dobnom skupini između 18. i 35. godine kada je češći kod žena.

Statistika je po pitanju odgovornog izlaganja još uvijek nezadovoljavajuća jer pokazuje da se više od 1/3 građana ne štiti od sunca. Svi navedeni podaci potvrđuju važnost nastavka provođenja javnozdravstvene akcije referentnog centra Ministarstva zdravstva pri KBC-u Sestre milosrdnice, na čelu s akademkinjom Mirnom Šitum i timu stručnjaka koji su na licu mjesta prošle godine na otoku Braču pregledali 1968 građana pri čemu su otkrivena 43 melanoma, 57 epidermalnih karcinoma kože i 72 atipična nevusa.

Ove brojke ukazuju na slabu osviještenost o čimbenicima rizika za nastanak melanoma s jedne strane, kao i činjenicu da su  građani naših otoka izloženi većoj količini štetnog UV zračenja kao i većem ukupnom broju sunčanih sati tijekom cijele godine. 
S tim u vezi, Ministarstvo zdravstva, intenzivno radi na donošenju Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma koji će biti sedmi Nacionalni preventivni program namijenjen daljnjem jačanju prevencije i pravovremenom otkrivanju bolesti kao i poboljšanju ishoda liječenja.
Ne može se utjecati na atmosferske prilike, ali im se može prilagoditi kako bismo očuvali zdravlje. Odgovornim ponašanjem i pridržavanjem savjeta liječnika moguće je  uživati u ljetu na siguran način.