x
x

Može li se debljina uspješno riješiti kirurškim zahvatom?

  15.06.2013.

Debljina je povezana s nizom zdravstvenih problema i većim rizikom od umiranja. Barijatrijska kirurgija, odnosno kirurgija koja se provodi s ciljem smanjenja tjelesne težine, obično se razmatra kad svi drugi oblici liječenja propadnu. Osobe koje dolaze u obzir za kirurški zahvat imaju indeks tjelesne mase veći od 40, ili veći od 35 ako imaju stanja kao što je dijabetes tipa 2. Pretpostavlja se da bi i osobe s manjim indeksom tjelesne mase mogle imati koristi od kirurškog zahvata.

Može li se debljina uspješno riješiti kirurškim zahvatom?
Kirurgija je učinkovitija od standardnih postupaka za smanjenje tjelesne težine. Određeni kirurški postupci dovode do značajnijeg mršavljenja.

Postoji niz različitih barijatrijskih zahvata, a mogu se provoditi otvorenom (tradicionalnom) kirurgijom ili laparoskopski. Nije poznato koja vrsta zahvata je najučinkovitija za smanjenje tjelesne težine ili ima najmanje komplikacija. U ovom Cochrane sustavnom pregledu uspoređeni su barijatrijski zahvati međusobno i s drugim standardnim postupcima kao što su lijekovi, dijete i tjelovježba.

Sustavni pregled literature je pokazao da kirurški zahvat omogućuje veći gubitak težine nego standardni postupci u osoba s indeksom tjelesne mase većim od 30, kao i u osoba s izraženijom debljinom. Kirurgija također omogućuje određeno poboljšanje kvalitete života i bolesti povezanih s debljinom kao što su hipertenzija i dijabetes. Međutim, može uzrokovati komplikacije (primjerice, plućna embolija), nuspojave (kao što je žgaravica) i određeni broj smrti.

Iako postoji nekoliko različitih kirurških postupaka, u kliničkim studijama nisu svi međusobno uspoređivani. Želučana premosnica (engl. gastric bypass) dovela je do većeg gubitka težine nego vertikalna gastroplastika (engl. vertical banded gastroplasty) ili podvezivanje želuca podesivom trakom (engl. adjustable gastric banding), ali je dalo slične rezultate kao uklanjanje većeg dijela želuca (engl. isolated sleeve gastrectomy) i kombinacija želučane premosnice i trake oko stomaka (engl. banded gastric bypass). Čini se da uklanjanje većeg dijela želuca dovodi do većeg gubitka težine nego kombinacija želučane premosnice i trake oko stomaka. Dokazi koji uspoređuju vertikalnu gastroplastiku i podvezivanje želuca podesivom trakom nisu bili jasni. Komplikacije mogu nastati uslijed bilo kojeg barijatrijskog zahvata, ali informacije iz uključenih kliničkih studija nisu dozvoljavale donošenje bilo kakvih zaključaka o sigurnosti tih postupaka, u međusobnoj usporedbi.

Gubitak težine nakon otvorene i laparoskopske kirurgije bio je sličan. Oporavak je obično brži nakon laparoskopske kirurgije, kod koje nastaje i manje problema s kirurškom ranom, iako su neke studije pokazale da je kod laparoskopskih operacija češće potrebna ponovna operacija.

Zaključno, sustavnim pregledom je utvrđeno da je kirurgija učinkovitija nego standardni postupci za smanjenje tjelesne težine. Određeni kirurški postupci dovode do značajnijeg mršavljenja u usporedbi s drugima, ali taj se zaključak temelji na malom broju studija. Dokazi o sigurnosti tih postupaka, kad se usporede međusobno, još su manje jasni. Zbog loše kvalitete i malog broja studija u kojima su kirurški zahvati međusobno uspoređeni, informacije o njima treba razmotriti s oprezom.