x
x

Fremanezumab učinkovit i u liječenju migrenoznih bolesnika s depresijom

  12.09.2022.

Rezultati dviju kliničkih istraživanja učinkovitosti fremanezumaba u liječenju bolesnika s migrenom koji u komorbiditetu imaju depresiju ili anksiozni poremećaj prezentirani su na Međunarodnom simpoziju Migraine Trust (MTIS) u Londonu.

Fremanezumab učinkovit i u liječenju migrenoznih bolesnika s depresijom
Ovo istraživanje je korak naprijed prema individualiziranom pristupu u liječenju svakog pojedinog bolesnika s migrenom uključujući i bolesnike koji imaju depresiju i anksiozni poremećaj.

Fremanezumab je indiciran za prevenciju migrene u odraslih bolesnika s najmanje 4 dana migrene mjesečno.

Depresija i anksioznost česti su komorbiditeti u bolesnika s migrenom zabilježeni u gotovo polovice oboljelih. Ti bolesnici obično imaju jače i češće bolove, veću onesposobljenost za svakodnevne aktivnosti i narušenu kvalitetu života.

U obje studije, tromjesečno i mjesečno doziranje fremanezumaba pokazalo je učinkovitost u smanjenju mjesečnih napadaja migrene za više od 50% u usporedbi s placebom.

Provedena populacijska istraživanja bolesnika s migenom i komorbiditetima utvrdila su da do 47% bolesnika ima i depresiju, do 58% anksiozni poremećaj, a mnogi bolesnici imaju obe psihijatrijske dijagnoze.

Voditelj prvog kliničkog ispitivanja bio je dr. Richard Lipton iz Odjela za neurologiju, psihijatriju i bihevioralne znanosti na Medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku. U ovoj studiji analizirani su združeni podatci iz dva prethodno provedena šestomjesečna ispitivanja: HALO i FOCUS. Novo kliničko ispitivanje imalo je cilj analizirati učinkovitost tromjesečnog ili mjesečnog doziranja fremanezumaba u odnosu na placebo kod osoba s migrenom i jednim ili više psihijatrijskih komorbiditeta.

Nakon tri mjeseca 32% pacijenata na tromjesečnoj primjeni fremanezumaba (n=61) i 36% pacijenata na mjesečnoj primjeni fremanezumaba (n=75) postiglo je smanjenje od ≥ 50% u broju dana mjesečne migrene (MMD) u usporedbi s 19% onih koji su uzimali placebo (n=42), a taj se udio povećao nakon nastavka primjene ili prelaska na fremanezumab u sljedeća tri mjeseca praćenja.

Druga studija je subanaliza bolesnika s migrenom iz dvostruko slijepe, placebo kontroliranog kliničkog ispitivanja FOCUS faze 3b koju je vodila Patricia Pozo-Rosich iz Sveučilišne bolniea Vall d'Hebron i Instituta za istraživanje Vall d'Hebron iz Barcelone. Ispitivanje FOCUS imalo je cilj procijeniti učinkovitost tromjesečnog ili mjesečnog fremanezumaba kod pacijenata s kroničnom ili epizodnom migrenom koji su imali neadekvatan odgovor na dvije do četiri klase uporabe drugih preventivnih lijekova protiv migrene. Subanaliza je procijenila učinkovitost fremanezumaba u podskupini bolesnika s migrenom koji su u komorbiditetu imali depresiju.

Zabilježeno je veće mjesečno smanjenje broja dana migrene i glavobolje i s kvartalnom i mjesečnom primjenom fremanezumba u odnosu na placebo. Učinkovito liječenje migrene također je pozitivno utjecalo na simptome depresije što je i potvrđeno pomoću PHQ-9 upitnika - kratkog instrumenta za samoprocjenu depresivnih simptoma.

Ovo istraživanje je korak naprijed prema individualiziranom pristupu u liječenju svakog pojedinog bolesnika s migrenom uključujući i bolesnike koji imaju depresiju i anksiozni poremećaj.