x
x

Ima li član obitelji koji njeguje bolesnu stariju osobu pravo na bolovanje?

  prim. dr. sc. Spomenka Tomek Roksandić

  17.10.2012.

Prijedlog referentnog centra MZ RH za zaštitu zdravlja starijih - Centra za gerontologiju ZJZ Dr A.Štampar i Hrvatskog društva za gerontologiju i gerijatriju HLZ-a, za izmjenu i dopunu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju odnosi se na pravo na njegu člana obitelji starijeg od 65 godina.

Ima li član obitelji koji njeguje bolesnu stariju osobu pravo na bolovanje?

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, osobe starije od 65 godina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj smatraju se osiguranim osobama kojima se osiguravaju prava i obveze koje proizlaze iz osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Prijedlog izmjena i dopuna navedenog Zakona, Centra za gerontologiju , odnosi se prije svega na prava starijih osoba na njegu, odnosno prava na bolovanje člana obitelji koji njeguje bolesnu stariju osobu.

Naime, prema Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, pravo na bolovanje osigurano je članu obitelji određenom za njegu oboljelog supružnika i dijete, a to pravo svakako treba biti osigurano i definirano istim uvjetima i za njegu člana obitelji starijeg od 65 godina (roditelja, baka i djedova).

VEZANI SADRŽAJ > <