x
x

Administrativni i medicinski opseg rada tima obiteljske medicine

  23.08.2012.

Liječnici obiteljske medicine i posebice medicinske sestre znatan dio svoga radnog vremena troše na obavljanje administrativnih poslova, umanjujući udio vremena za medicinske poslove, posebice za zdravstveno savjetovanje. Nužne su temeljite strukturalne promjene u radu, uključujući i sustavnu prevenciju, koja u sadašnjem trenutku izostaje, objavljeno je u časopisu Medica Jadertina.

Administrativni i medicinski opseg rada tima obiteljske medicine

Analizom strukture rada liječnika obiteljske medicine (LOM) i medicinske sestre (MS), u vrijeme i neposredno nakon obveze naplate administrativne pristojbe (AP), opserviran je rad u šest ordinacija LOM (tri u Zagrebu, tri u Varaždinu), registracijom vrste i vremenskoga trajanja svakog pojedinoga postupka.

LOM su 67,2% radnog vremena obavljali medicinske, a 32,7% administrativne poslove prije, a 68,9%, odnosno 31,1% nakon ukidanja AP (t = 0,125, df = 5, p > 0,05). MS su 84,9% radnoga vremena obavljali administrativne, a 15,1% medicinske poslove prije, u odnosu na 69,8% odnosno 30,2% nakon ukidanja AP (t = 3,021, df = 5, p = 0,01). LOM i posebice MS znatan dio svoga radnog vremena troše na obavljanje administrativnih poslova, umanjujući udio vremena za medicinske poslove, posebice za zdravstveno savjetovanje. Nužne su temeljite strukturalne promjene u radu MS (smanjenje administrativnog bremena, uz povećanje udjela medicinskih poslova, otvorivši LOM-u prostor i vrijeme za provođenje drugih aktivnosti, uključujući i sustavnu prevenciju, koja u sadašnjem trenutku izostaje.

Nužne su temeljite strukturalne promjene rada tima LOM (smanjenje administrativnih dužnosti tima LOM-a, uz posljedično povećanje udjela vremena za medicinske poslove, zdravstveno savjetovanje i edukaciju). Time bi se MS mogla vratiti ulozi zaštitnice i učiteljice bolesnika otvorivši LOM-u prostor i vrijeme za provođenje sustavne prevencije, koja u sadašnjem trenutku u tom obliku izostaje. Ovakvim restrukturiranjem rada, osim izdašnijeg provođenja preventivnih aktivnosti, očekuje se i poboljšanje kvalitete skrbi za akutne i kronične bolesnike.

VEZANI SADRŽAJ > <