x
x

Ministarstvo povuklo odluku HZZO-a, naredilo novu sjednicu

  25.03.2013.

Ministarstvo zdravlja u četvrtak je zaustavilo objavu odluka Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojim se reguliraju standardi i osnove za sklapanje ugovora liječnika sa Zavodom.

Ministarstvo povuklo odluku HZZO-a, naredilo novu sjednicu

Kako doznajemo, sporan je članak 1. odluke o osnovama za sklapanje ugovora kojim se regulira pravo ugovornog liječnika da svojim pacijentima uz plaćanje ponude i nadstandardne usluge, ali izvan radnog vremena odnosno u privatnom terminu. U Ministarstvu, naime, smatraju da je ova odluka potencijalno opasna jer bi omogućila manipulaciju odnosno liječnici bi je mogli iskoristiti da pacijente naručuju u privatne termine i naplaćuju usluge umjesto da ih primaju u redovno radno vrijeme i bez plaćanja.

Neshvatljivo je ipak da Ministarstvo povlači odluku koja je već regulirana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2008. godine (čl. 151) koja liječnicima upravo dozvoljava da rade i izvan radnog vremena i ostvaruju prihode i iz drugih izvora osim od HZZO-a. Drugim riječima, ili netko u Ministarstvu ne poznaje zakonske propise ili pak razlog treba tražiti u kuloarskim pričama prema kojima Ministarstvo želi ograničiti liječnike primarne zaštite da ne bi ulazili u djelokrug privatnih poliklinika i privatnih osiguravajućih društava koje također pružaju te usluge.

Uz to, predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a, Marijan Cesarik, ujedno je i zamjenik ministra koji je sudjelovao u donošenju odluke, pa se postavlja pitanje zašto nije reagirao na sjednici kada se odluka donosila.

"U nadstandardne usluge spada, primjerice, akupunkutra, tretmani psihoterapije, fizikalne terapije, 24-satna dostupnost pacijentima za savjete telefonom. Također, obiteljski liječnik može otići u kućni posjet djetetu ukoliko, primjerice, njegov pedijatar ne radi, a roditelji ne žele drugog pedijatra. Sve te usluge liječnici primarne pružaju unazad nekoliko godina i to po znatno povoljnijim cijenama nego privatnici", kaže dr. Mario Malnar iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Ministarstvo je u petak naložilo HZZO-u da sazove novu sjednicu Upravnog vijeća i da izmjene sporne odluke te ih ponovno prosljede na uvid u Ministarstvo. "Ne mogu komentirati ovaj slučaj. Ali postupit ćemo prema nalogu Ministarstva zdravlja", kratko je rekao Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a.

U međuvremenu dobili smo i izjavu Marijana Cesarika. "Odluke koje je Upravno vijeće donijelo na telefonskoj sjednici nisu dobile pozitivno mišljenje stručnih službi Ministarstva zbog nedostanih obrazloženja. Stoga su odluke vraćene na doradu u stručne službe Zavoda te će se o njima ponovno raspravljati na sljedećoj redvonoj sjednici sazvanoj za 27. ožujka", istaknuo je Marijan Cesarik, predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a i zamjenik ministra zdravlja. Na pitanje zašto se o ovako važnim odlukama uopće raspravljalo na telefonskoj sjednici , Cesarik kaže da su imali kratki rok pa su htjeli ubrzati donošenje odluka. "Sve što su vam rekli, krivo su vam rekli. Očito netko želi napraviti gužvu oko toga. No, odluke su povučene na doradu jer nam je važno mišljenje struke", kaže Cesarik.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Poslovnog dnevnika.