x
x

HLK povukla 30 milijuna kn iz EU fonda za edukaciju liječnika obiteljske i opće

  08.04.2017.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, potpisali su danas, 7. travnja Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda projektu Hrvatske liječničke komore „Kontinuirano stručno usavršavanje liječnika opće/obiteljske medicine“.

HLK povukla 30 milijuna kn iz EU fonda za edukaciju liječnika obiteljske i opće

Bespovratna sredstva u iznosu od 29,9 milijuna kuna (29.981.200 kn) osigurana su u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014. - 2020. Kao čelnik Upravljačkog tijela Operativnog programa, potpisivanju je nazočio i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Sretan sam što krećemo s realizacijom ovog projekta, jer ljudski resursi su nešto najvrijednije što ima hrvatsko zdravstvo i moramo ih sačuvati u Hrvatskoj, ne samo u smislu da rade nego i da imaju najvišu razinu znanja - rekao je ministar Kujundžić i dodao - Hrvatska liječnička komora je već pripremila edukacije po županijskim središtima i dovodi najbolje predavače koji će liječnicima prenijeti najnovije spoznaje o dijagnostičkim i terapijskim postupcima. Ovo će biti jedan od doprinosa da naši liječnici mogu razvijati karijeru, biti jednako dobri, kvalitetni i uspješni neovisno o tome u kojem dijelu Hrvatske rade i da neće zaostajati ni u jednom segmentu. Najvrjednije što imaju hrvatski liječnici su njihovo znanje i njihove vještine, o čemu svakodnevno svjedoče pacijenti, a vjerujem da ćemo taj visoki standard zadržati i da će hrvatski liječnici ostati u svojoj Hrvatskoj, a hrvatski pacijenti dobiti najvišu razinu zdravstvene zaštite.- 

Korisnik ovih gotovo 30 milijuna kuna bit će Hrvatska liječnička komora, koja je osmislila i izradila četverogodišnji projekt usmjeren povećanju razine znanja i vještina liječnika opće i obiteljske medicine, a time i podizanju kvalitete zdravstvene zaštite građana u Hrvatskoj. Očekivani učinak ovog projekta jest i racionalizacija korištenja ljudskih potencijala i materijalnih resursa u zdravstvenom sustavu.

- Kriteriji za povlačenje sredstava su strogi, procedura je zahtjevna i dugotrajna. Ali MOŽE SE! Da bi se uspjelo nužno je imati ljude, viziju i biti dobro organiziran. Hrvatska liječnička komora ima kvalitetne ljude. Postepeno se transformiramo u dobro organiziranu instituciju koja je kadra suočiti se sa svim izazovima u zdravstvenom sustavu, a i šire - rekao je predsjednik HLK-a dr. Trpimir Goluža.

Liječnička komora je u ovom projektu definirala teme od posebnog interesa za liječnike opće i obiteljske medicine, kao i specifičnu metodologiju edukacije za pojedine sadržaje. Stručno usavršavanje će se provoditi kroz predavanja, interaktivne seminare, vježbe na modelima, kao i simulacijske vježbe.

- U Hrvatskoj ne postoji strategija sveobuhvatnog, kontinuiranog i objektivno evaluiranog stručnog usavršavanja u skladu sa specifičnim potrebama liječnika opće i obiteljske medicine. Ovim projektom Hrvatska liječnička komora, kroz 4 različita modula i 160 radionica, osigurava kvalitetnu edukaciju i čini je lako dostupnom i besplatnom za gotovo 2000 liječnika - naglasio je dr. Goluža te pojasnio kako će se projekt ravnomjerno provoditi u cijeloj Hrvatskoj.

Jedan od definiranih strateških ciljeva HLK-a u njenom krovnom dokumentu „Strategija Hrvatske liječničke komore za unaprjeđenje trajne medicinske izobrazbe liječnika 2016. - 2019.“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija liječnika opće i obiteljske medicine, kako bi upravo oni bili sposobni rješavati većinu zdravstvenih problema populacije.

Ovaj edukativni projekt Komora je prijavila na natječaj u ograničenom postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, svjesna krucijalne važnosti stručnog usavršavanja liječnika opće i obiteljske medicine za ostvarivanje kvalitetne zdravstvene skrbi.

- Ovaj projekt nije projekt za HLK ili za hrvatsko zdravstvo, ovo je projekt od kojeg će najveću korist imati svi građani Republike Hrvatske. Dokazali smo da hrvatska pamet, može osmisliti projekte za hrvatsku budućnost. Dokazat ćemo da hrvatsko liječništvo takve projekte može u potpunosti i realizirati - zaključio je dr. Goluža.

Izvor: HLK

VEZANI SADRŽAJ > <