x
x

Uspješno završen prvi korak programa “Zdravlje i komunikacija”

  05.09.2011.

U Zagrebu je krajem veljače 2011. završen prvi korak opsežnog multidisciplinarnog projekta Zdravlje i komunikacija. Ovaj zajednički projekt Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) i Coris Educe, a pod pokroviteljstvom PLIVA Hrvatska d.o.o, prvi je projekt u kojem se liječnicima opće/obiteljske medicine omogućavaju dodatna komunikacijska i stručna znanja i vještine.

Uspješno završen prvi korak programa “Zdravlje i komunikacija”
“Komunikacija je nužnost, treba se više educirati i vježbati komunicirati.”

U programu, koji se kroz dva modula održavao od siječnja do veljače, sudjelovalo je 24-ero polaznika. Program se sastojao od tri cjeline (stručno-medicinske, komunikacijske te farmakoekonomike i kvalitete). Kroz 21 temu u sklopu programa polaznike je vodilo 16 predavača, od čega 7 sveučilišnih profesora. U opsežnoj evaluaciji liječnici su kao najkorisnije teme istaknuli: Interpersonalnu komunikaciju, Kako poboljšati komunikaciju pomoću Insights® metode, Opstruktivne bolesti pluća i spirometriju u praksi, Kako uspješno komunicirati s medijima, Tehnike TV nastupa, Snimanje i analizu intervjua, Indikatore kvalitete rada u obiteljskoj medicini, Farmakologiju te općenito sve teme koje se odnose na komunikaciju. Bila je to prilika i da polaznici u anonimnim evaluacijama progovore o aktualnim problemima u hrvatskom zdravstvenom sustavu. 

“Osnova naše struke je dobra komunikacija i empatija prema pacijentu”

Prema mišljenju liječnika jedan od temeljnih problema sustava trenutačno je: "Jednosmjerna komunikacija na svim razinama i segmentima. Stvara se privid partnerstva, ali se druga strana ne sluša i ne uvažava." Na pitanje koji su najčešći problemi u komunikaciji s pacijentima, jedna je polaznica odgovorila: "Pacijenti imaju nedostatne informacije i pogrešno razumiju informacije. Uz to, u mojoj su grani trenutno svi pacijenti i njihovi bližnji pod velikim stresom." Polaznici prepoznaju važnost komunikacije te ističu: "komunikacija je nužnost, treba se više educirati i vježbati komunicirati." Ovo je jedan od najuspješnijih programa Coris Educe čemu je najbolji dokaz izjava jedne od polaznica. "Pokazali ste da od vas možemo očekivati više nego što smo mislili, nadam se da ćete i ubuduće premašiti moja očekivanja, zaključila je ističući kako ovaj program preporučuje svim liječnicima opće/obiteljske medicine u Hrvatskoj.


VEZANI SADRŽAJ > <