x
x

Dijagnostika i liječenje H.pylori infekcije - prikaz slučaja

  Ada Komen Čorić, dr. med., spec. obiteljske medicine

  31.08.2014.

Specijalistička ambulanta obiteljske medicine skrbi o 2000 pacijenata od kojih je većina radno aktivna, a 300 pacijenata je starije od 65 godina. Problematika probavnih tegoba je učestala i predstavlja 40 % cjelokupne problematike ambulante.

Dijagnostika i liječenje H.pylori infekcije - prikaz slučaja

Prikaz slučaja

Anamenza

Bolesnik, star 42 godine dolazi u ambulantu zbog probavnih smetnji tijekom zadnjih par mjeseci. Od simptoma prevladavaju izrazito napuhavanje, nepravilne stolice (u smislu broja i konzistencije stolice), te povremene mučnine. S obzirom da promjene životnih navika i načina prehrane nisu dovele do poboljšanja stanja pacijent se javlja na pregled u ambulantu.

 Iz kliničkog statusa: 

  • trbušna stijenka bolna na duboku palpaciju, jetra i slezena se ne palpiraju
  • LAB hepatogram uredan, KKS uredna 
  • Stolica na Helicobacter pylori: poz ++
  • UZV abdomena: bez osobitosti, osim prisutnog meteorizma u gornjem abdomenu koji onemogućava u potpunosti prikaz organa u lumenu želuca, iako natašte vidljiv sadržaj.

 Liječenje:

Ordinira se trojna terapija za Helicobacter pylori

  • Azitromicin a 500 mg       1x 1 gr 3 dana
  • Metronidazol a 400 mg                 2x1 tbl 7 dana
  • Pantoprazol a 40 mg                       2x1 tbl 7 dana

 Pacijent se javlja na kontrolu 15 dana nakon provedene terapije. Subjektivno je došlo do poboljšanja stanja, znatno je smanjen meteorizam, a stolica se regulira. Uspješnost terapije će se provjeriti testom antigena na Helicobacter pylori u stolici dva mjeseca nakon provedene terapije.

U slučaju ponovljenih tegoba preporuča se učiniti endoskopiju.

 

Rasprava

Infekcije Helicobacter pylori podloga su za većinu čireva dvanaesnika i želuca, a može se manifestirati različitim dispeptičnim smetnjama od blagih do izuzetno teških.

Danas se infekcija Helicobacter pylori može dijagnosticirati u ambulanti opće medicine jednom od neinvazivnih dijagnostičkih metoda. Ovakav dijagnostički pristup preporuča se za bolesnike mlađe od 45 godina i bez teških simptoma. U slučaju pozitivnog nalaza preporuča se provesti eradikacijsku terapiju kombinacija antibiotika i inhibitora protonske pumpe. Po provedenom liječenju uspjeh terapije treba kontrolirati također jednim od dostupnih neinvazivnih testova u ordinaciji opće medicine,

Za bolesnike starije od 45 godina i one sa težim simptomima neovisno o dobi, preporuča se specijalistička gastroenterološka obrada sa endoskopskim pregledom jednjaka, želuca i dvanaesnika i detekcija Helicobacter pylori infekcije iz uzoraka želučane sluznice.