x
x

Vitamin D- koja je njegova uloga?

  22.11.2011.

Vitamin D je supstanca neophodna za pravilan rast djeteta. Kada je potrebno dodati dojenčetu vitamin D? Postoje različita mišljenja i među stručnjacima. Dok jedni drže da vitamin D treba dati već od rođenja, drugi smatraju da je profilaksa potrebna u određenim slučajevima. Vitamin D neophodan je za rast djeteta još u majčinom trbuhu pa sve do razdoblja adolescencije.

Vitamin D- koja je njegova uloga?

Kada i koliko vitamina D?

Iako svako dojenče treba dnevni unos vitamina, potrebe su individualne, prije svega ovisno o načinu prehrane. Majčino mlijeko sadrži određenu količinu vitamina D (20-100 internacionalnih jedinica), koji je potpuno iskoristiv, ali dnevne potrebe dojenčeta su znatno veće te je potrebno dodati vitamin D dojenčetu na prirodnoj prehrani. Dnevna količina vitamina D za dojenče je 400 jedinica dnevno (10 mikrograma). Većina zamjenskih mlijeka sadrži ovu količinu u litri mlijeka, no u ranom djetinjstvu dijete ne dobije više od 600 mL mlijeka dnevno.

Ako je dijete rođeno u zimskim mjesecima i ne izlazi na dnevno svjetlo, pedijatar će prema svojoj procjeni odrediti je li potrebna dodatna doza vitamina D i u slučaju prehrane zamjenskim mlijekom.

Dojenčetu na prirodnoj prehrani potrebno je dodati vitamin D, ali u svakom slučaju procjenjuje se situacija: ako je dijete rođeno zimi i manje izlazi u šetnju (sunčeva svjetlost), svakako mu treba dodatni unos vitamina. U proljetno-ljetnim mjesecima nešto manje, ali sve ovisi o klimatskim uvjetima u kojima dijete živi. U krajevima s puno sunca, za dijete koje svakodnevno izlazi u šetnju, potreba za unosom vitamina D je manja, nego za one koji žive u sjevernijem području s malo sunčanih dana tijekom zime. Nedonošče raste brže i potreba za vitamino je veća nego za djecu rođenu u terminu.

Dijete hranjeno isklučivo na prsima, koje se malo iznosi u šetnju (vremenske prilike, godišnje doba, nedonošče) trebalo bi dodatni unos vitamina D, ali i dojenče koje je isključivo na prirodnoj prehrani, a još nije započeta dohrana i nakon pet, šest mjeseci treba dodatak vitamina D.


VEZANI SADRŽAJ > <